Sedmodnevni broj novozaraženih pao za 35% no još uvijek iznadprosječan

Sedmodnevni broj novozaraženih pao za 35% no još uvijek iznadprosječan

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 226 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika ovime se smanjio na 776. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 1293 nova slučaja. Unatoč padu od 35% u posljednja dva tjedna, on je još uvijek iznad vrijednosti koja na razini Republike Hrvatske sada iznosi 585, a koja je u ovom trenutku među pet zemalja na svijetu s najvišom sedmodnevnom incidencijom.  Na razini europskih regija trenutno šest regija bilježi lošiju epidemiološku situaciju od naše županije među kojima su tri hrvatske.  

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 580 uzoraka. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 50%, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 39%.Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 278 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 134 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 20 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 74 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

S kućnog liječenja otpušteno je 214 osoba, a aktivnih slučajeva je 1861.

Preminulo je 6 osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno je do sada evidentirano 188 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19, od kojih 84 tijekom ovog mjeseca.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije zabilježena je 12231 osoba pozitivna na COVID-19.

Informacije o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, s obzirom na privremene zabrane, odnosno ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

Putnicima kojima je za ulazak u Republiku Hrvatsku sukladno Odluci Stožera Civilne zaštite RH o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske neophodan negativan molekularni (PCR) nalaz ne stariji od 48 sati, granična policija će uvesti u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 kao obveznike karantene (samoizolacije) ukoliko nemaju odnosno ne predoče takav nalaz.

U slučaju određivanja karantene (samoizolacije), putnici su dužni najkraćim putem uputiti se do mjesta prebivališta odnosno boravišta u Republici Hrvatskoj u kojem ukoliko to žele mogu izvršiti PCR testiranje kako bi im se po dobivanju negativnog testa skratila samoizolacija. Ako se ne izvrši testiranje, karantena (samoizolacija) automatski ističe nakon 10 dana od dolaska u Republiku Hrvatsku.

Ukoliko je nakon testiranja zaprimljen negativan PCR test, zbog skraćivanja samoizolacije, isti je potrebno dostaviti na mail adresu MUP-a, koju će dobiti na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Po utvrđenim dokazima, osoba se potom briše iz evidencije obveznika karantene (samoizolacije) i o tome se povratno obavještava.

Ako je nakon testiranja na COVID-19, PCR nalaz pozitivan ili osoba razvije simptome bolesti, obavještava telefonom izabranog liječnika (ili ako osoba nema izabranog liječnika u Hrvatskoj i nalazi se u unajmljenom smještaju – hotelu, privatnom smještaju, obavještava vlasnika/organizatora smještaja koji će osobi osigurati kontakt sa zdravstvenom službom i/ili teritorijalno nadležnim epidemiologom).

Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad tri mjeseca izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene. Za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa, ne stariji od tri mjeseca ili  potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika.

*Iznimno, određene kategorije putnika ne moraju imati negativni PCR test na SARS-CoV-2 prilikom ulaska u RH, a pregledati ih možete na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i to na sljedećoj poveznici:

https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.