Grad Varaždin odgovorio Calcedoniji na optužbe o navodnoj prozivci o širenjju koronavirusa

Grad Varaždin odgovorio Calcedoniji na optužbe o navodnoj prozivci o širenjju koronavirusa

"U svojem priopćenju tvrtka Calzedonia bez ikakvih je dokaza čelništvo grada Varaždina i Stožer civilne zaštite javno optužila da smo mi tvrtku Calzedonia navodili kao izvor zaraze. Gradonačelnik Grada Varaždina, a niti voditelj Stožera uopće nisu spominjali tvrtku Calzedonia kao izvor zaraze, što je jasno već i po tome što je testiranje u Calzedoniji najavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Capak, dakle niti je grad predložio niti je mogao izabrati Calzedoniju. Grad je još u studenome tvrdio da se po broju zaraženih u pojedinim općinama jasno vidi kako je najviše zaraženih osoba u onim gradovima i općinama u kojima su najveće gospodarske zone (Varaždin, Ludbreg, Kneginec i Trnovec). Da se tada krenulo s testiranjem, moglo se učinkovitije spriječiti zarazu. Zašto se upravo tvrtka Calzedonia smatra prozvanom nije nam poznato.

Također, grad Varaždin nije osnivač zdravstvenih ustanova pa nije ni mogao ponuditi testiranje nego je mogao samo ponuditi sufinanciranje kupnje testova. Što se pak tiče tvrdnje o odnosu grada prema stranim investitorima, Calzedonia sama sebi skače u usta jer su upravo na području grada u roku od nekoliko mjeseci ostvarili svoju investiciju 2006. Na kraju, ako netko smatra da i 50 zaposlenika kojima je otkrivena zaraza nije vrijedno testiranja, možemo mu samo poručiti da ljudi, osobito bolesni nisu statistički podaci nego osobe.

Na pitanje novinara zašto je nacionalni stožer odlučio početi brza testiranja upravo u toj tvornici, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite odgovorio je da ne zna zašto je tako odlučeno jer nema informaciju. „Nemam podatak zašto baš Calzedonia!“ – naglasio je Zlatan Avar."- Stoji u priopćenju Grada Varaždina, koji odgovara Calcedoniji na pritužbe da su ih gradski čelnici u negativnom smislu isticali u svojim izjavama za medije kad je riječ o zarazi koronavirusom i njezinom širenju.

Iz Calcedonije su reagirali na izjave gradskih čelnika da su tvrtke žarišta zaraze te u svom priopćenju istaknuli da su kao kao tvrtka prozvani kao navodno žarište širenje koronavirusa. Tvrde da su u tvornici sve epidemiološke mjere strogo ispoštovane, a nabavljeni su i serološki testovi kako bi se omogućilo testiranje svima koji to žele ili imaju potrebu, no, da su unatoč tome optuživani kao žarišta širenja virusa, rekao je Francesco Ruffoli, odgovorna osoba za proizvodne jedinice Calzedonije u Hrvatskoj i BiH.

Dodao  je da nitko nije kontaktirao s njima ni tražio uvid u epidemiološko stanje. U objavi ističu kako su bez dokaza, na osnovi anonimnih prijava, čelnici Grada Varaždina teškim optužbama za kažnjivo djelo širenja zaraze stigmatizirali njihove tvrtke, a time i zaposlenike koji su zbog toga doživljavali neugodnosti.

A u petak je Stožer Varaždinske županije objavio da je trend oboljevanja već danima u silaznoj putanji te da je tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 174 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika ovime se smanjio na 728. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 1213 novih slučajeva. Tijekom četvrtka testirano je 535 uzoraka. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 49%, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 38%. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 269 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 127 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 22 je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 71 ih je u Klenovniku i 49 u Novom Marofu.

S kućnog liječenja otpuštena je 318 osoba, a aktivnih slučajeva je 1593. Preminule su 4 osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno su do sada evidentirane 203 preminule osoba pozitivnih na COVID-19, od kojih 99 tijekom ovog mjeseca. Od početka epidemije na području Varaždinske županije zabilježeno je 12617 osoba pozitivnih na COVID-19.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.