Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 204312 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3613 preminulo, ukupno se oporavilo 189 055 osoba od toga 2522 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 39 786 osoba. Do danas je ukupno testirano 990 665 osoba, od toga 1 651 u posljednja 24 sata
 

➡️ Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju 
➡️ Sve o koronavirusu 

➡️ Jutros u 6 sati u Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTech cjepiva protiv koronavirusa. Čuvat će se u HZJZ-u, odakle će se razvoziti u ostale županije. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo. Opširnije


➡️ Epidemiologija HZJZ-a Dijana Mayer izjavila je u Dnevniku u podne kako će svi dobiti cjepivo na vrijeme, tako da će odmah početi i prva cijepljenja. Vjeruje da će se ovih prvih 9750 doza cjepiva vrlo brzo potrošiti i očekuje da će u roku od 21 dan stići i pošiljka za davanje druge doze cjepiva.  

 ➡️ Prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig za Dnevnik HTV-a rekao je kako je cjepivo najbolja vijest koju smo mogli očekivati na kraju ove teške godine. Opširnije


Izvješća županijskih stožera: 

➡️ 
U Međimurskoj županiji evidentirano je devet novozaraženih koronavirusom, a dvije su osobe umrle. Radi se o muškarcima u dobi od  78 i 76 godina s pridruženim dodatnim bolestima. Hospitalizirana su ukupno 123 pacijenta pozitivna na covid-19. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 8 pacijenata, u palijativnom Covid centru 14, a njih 101 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru je 12 pacijenata.

➡️ Splitsko-dalmatinskoj županiji, od ukupno 67 obrađenih testova, 16 je potvrđenih novih slučajeva. Preminule su tri osobe - dvojica muškaraca u dobi od 79 i 75 godina te 78-godišnja žena. Svi su imali brojne komorbiditete. Među novooboljelima 7 je osoba iz Splita, po 2 iz Omiša i Sinja, te po jedna iz Kaštela, Vrgorca, Dicma, Otoka i Šestanovca. U KBC-u Split liječi se 147 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

➡️ Varaždinskoj županiji umrlo je pet osoba pozitivnih na covid-19. Evidentiran je jedan novi slučaj zaraze od 24 obrađena uzorka. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika smanjio se na 360, a 14-dnevna incidencija je pala ispod 1000, na razinu 3. studenog. U Varaždinskoj bolnici liječi se 246 osoba. Njih 15 je na jedinici ntenzivnog liječenja, od kojih je 11 na respiratoru. U Klenovniku se lijče 74 osobe, jedna je na respiratoru, a u Novom Marofu hospitalizirano je 45 osoba.

➡️ Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 31, a broj potencijalno oporavljenih je 37.742, što je 411 osoba više nego jučer. U domovima za starije i drugim socijalnim ustanovama potvrđeni su pozitivni nalazi 27 korisnika i pet djelatnika. Utvrđen je i pozitivan nalaz testa kod dva učenika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola pa je mjera samoizolacije određena za 57 učenika i dva nastavnika. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, umrla su dvojica muškaraca u dobi od 57 i 77 godina, a oporavilo se 49 ljudi, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 40 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

➡️ Krapinsko-zagorskoj županiji 33 su nova slučaja zaraze. Šest je osoba umrlo. U bolnici u Stubičkim Toplicama je 20 pacijenata, a u Krapinskim Toplicama njih 37. U OB Zabok liječi se 80 pacijenta, od kojih je 17 na respiratoru. U bolnici u Zaboku nema slobodnog respiratora, a liječnike zabrinjava što su pacijenti sve mlađi - prevladavaju 50-togodišnjaci s teškom kliničkom slikom. Opširnije


➡️ Na području Zadarske županije 7 je novozaraženih osoba, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umrla su dvojica muškaraca u dobi od 86 i 88 godina te 86-godišnja žena. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 22 uzorka, Među novooboljelima petero ih je iz Zadra te po jedna osoba iz Biograda i Posedarja. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 58 pacijenata, njih 9 je na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 21 pacijent.

➡️ U Šibensko-kninskoj županiji tri su novozaražene osobe koronavirusom. Trenutno je 279 aktivnih slučajeva. U šibenskoj bolnici liječi se 38 osoba, među kojima su četiri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. U posljednja 24 sata testirano je 13 uzoraka na covid-19.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle. S područja Bjelovara 6 je novozaraženih osoba, 4 novoooboljele osobe su s područja Čazme, a jedan novi slučaj zaraze zabilježen je na području Nove Rače. Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 63 pacijenta, njih 8 je na respiratoru. U samoizolaciji je 2059 osoba.

➡️  U Zagrebačkoj županiji 61 je novi slučaj. Najviše novooboljelih imala je Velika Gorica, njih 14, zatim Zaprešić sa 7 novooboljelih. Od početka pandemije do danas u Zagrebačkoj županiji evidentirano je ukupno 16.366 covid pozitivnih osoba, izliječeno je njih 13.097 osoba, a 45 osoba je umrlo.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji 29 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 24 pozitivnih na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenom testu (7 osoba iz Vukovara, 6 iz Vinkovaca, po 2 osobe iz Iloka, Ivankova, Markušice i Štitara, te po 1 osoba iz Bobote, Drenovaca, Jarmine, Rajevog Sela, Račinovaca, Tovarnika, Vođinaca i Županje). Preminule su dvije osobe. Trenutno su u županiji 63 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

➡️ Devet je novooboljelih s područja Ličko-senjske županije, a 24 osobe su izliječene. Dvije oboljele osobe su s područja Gospića, a njih 7 s područja Senja. Preminuo je muškarac (70 godina) s područja Gospića. Aktivnih slučajeva je 178, a u samoizolaciji je 617 osoba.

➡️ Primorsko-goranskoj županiji 18 je novozaraženih osoba, a 67 osoba je ozdravilo. To su rezultati nakon što je tijekom jučerašnjeg dana obrađeno 215 testova. Broj aktivnih slučajeva COVID 19 bolesti sada iznosi ukupno 2772. Hospitalizirano je 145 pacijenata, a na respiratoru je njih 17 bolesnika. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je 1 osoba.

➡️ Na području Osječko-baranjske županije preminulo je devet COVID pozitivnih osoba u dobi od 67 do 90 godina. Potvrđeno je 29 novooboljelih. Na koronavirus je testirano 128 uzoraka. 9 novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, 7 u Našicama, 3 u Antunovcu, po 2 u Belišću i Donjem Miholjcu te po jedna u Belom Manastiru, Valpovu, Čepinu, Dardi, Kneževim Vinogradima i Semeljcima. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 199 osoba, njih 44 je na respiratoru. U bolnici Našice hospitalizirana su 39 pacijenata.

➡️ Istarskoj županiji 23 su nova slučaja zaraze. Ispitan je 181 uzorak briseva na COVID-19.  Za 17 novozaraženih osoba riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu zaraženog. Kod 2 osobe epidemiološki je riječ o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (1), Slovenija (1). Izliječeno je 40 osoba. Trenutačno je 546 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U samoizolaciji je 1451 osoba.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvije osobe s područja grada Novske te jednoj osobi s područja grada Kutine, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravila je 61 osoba. Trenutno je aktivno 405 slučajeva bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 15 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutačno su aktivna 523 slučaja. U kućnoj izolaciji je 487 osoba, a njih 36 je hospitalizirano. U samoizolaciji je 1455 osoba, a ukupno su testirane 22 572 osobe.

Koronavirus u svijetu

➡️ Europi je više od 25 milijuna zaraženih koronavirusom, a sve više zabrinjava novi soj u Britaniji, dok se obavljaju pripreme za početak cijepljenja u EU u nedjelju. Pedeset dvije zemlje europske regije, istočno od Azerbajdžana i Rusije, predstavljaju najzahvaćenije područje ispred SAD-a i Kanade (19.188.172 slučajeva), Latinske Amerike i Kariba (15.024.469 slučajeva) i Azije (13.617.004). Europa je prva prešla prag od pola milijuna umrlih 17. prosinca. Opširnije

➡️ Novi zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam europskih zemalja, objavio je u petak navečer regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans KlugeOpširnije

➡️ Proslava Božića diljem svijeta ove je godine bila pod posebnim epidemiološkim uvjetima, odnosno uz stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Austrija, Sjeverna Irska i Škotska od danas pak ponovno uvode i najstrože zaključavanje, a i iz Srbije pozivaju na odustajanje od organiziranih dočeka nove godine jer bi sredinom siječnja to moglo donijeti novi val zaraza. Opširnije
 
Foto: HRT, HZJZ