Državni vrh u obilasku potresom razrušenog područja

Državni vrh u obilasku potresom razrušenog područja

Ulice Petrinje su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, a spasioci tragaju za preživjelima. U gradu su vatrogasne ekipe iz drugih gradova, ekipe HGSS-a, vatrogasci, vojska. Gradonačelnik Darinko Dumbović potvrdio je da je Petrinji poginulo jedno dijete - objavio je HRT.

https://vijesti.hrt.hr/694508/drzavni-vrh-u-petrinji

 "Nitko neće noćas biti bez krova nad glavom"
Prije svega želim izraziti sućut obitelji poginule djevojčice, rekao je premijer Andrej Plenković. U ovom trenutku se pretražuju ruševine da vidimo je li još netko ostao u ruševinama, kako bi ga na vrijeme izvukli, rekao je premijer. Želim zahvaliti svim pripadnici HGSS-a, vojske, policije, vatrogasaca svim službama koje su promptno reagirale. Prema prvim procjenama, velika većina zgrada je u crvenom, većina nije uporabljiiva, rekao je.

- Potporu gradonačelniku koordinirat će gospodin Trut i gospodin Hranj, spremna je vojarna za smještaj onih ljudi koji ne mogu noćas biti u svojim kućama, spremno je oko 500 mjesta, kontaktirano je Topusko u hotelu može biti 100 ljudi, Karlovačka županija. Nitko večeras neće biti bez krova nad glavom, rekao je.- Bit će otvoren poseban račun za donacije za pomoć stradalima. Budimo solidarni uz Petrinju i cijelu županiju, rekao je premijer.

Iz doma za nemoćne i starije evakuirani su svi korisnici. U evakuaciji je pomogla vojska, svi su korisnici dobro i zdravi su, poručila je Magdalena Gomez, a naročito, kako kaže, onima koji nisu uspjeli dobiti na telefon svoje članove obitelji.- Zgrada doma ima napuknuća, ali očekuje se da će zgrada moći biti sanirana. za sada je sve pod kontrolom, rekla je Gomez.U Petrinju su stigli i brojni volonteri. U bolnici situacija nije jednostavna, zgrada je u teškom stanju, zgrada je praktično uništena.

➡️ Potres jačine 6,2 po Richteru, urušio se krov bolnice u Sisku
➡️ "Moj grad je razrušen, ovo je Hirošima, trebamo pomoć"

Svi su tu, vatrogasci, vojska - helikopterom se ide u Split po HGSS. Sve ćemo dignuti, poručio je premijer Andrej Plenković. Za sve koji su ostali bez doma naći će se alternativni smještaj, stići će kontejneri. Jasno je da u Petrinji nije sigurno biti, dodao je. Potvrdio je da dolaze i dodatni timovi hitne pomoći iz Zagreba.

 - Vojska je tu, vojarna može primiti nekoliko stotina ljudi. Užas!. Bila je grozna godina. Ovo je kao da dodaš uvredu na ozljedu. ovo će se izgraditi, ali izgubljen je jedan mladi život. Dosta smo se naplaćali zadnjih 30 godina i uvijek pogodi one najsiromašnije, kazao je predsjednik Zoran Milanović.  Dodao je kako se čuo s Borutom Pahorom te da će se pomoć 'rješavati' putem EU-a. Naglasio je kako je Albanija dobila preko milijardu eura. Emotivnu i duhovnu štetu, dodao je - nitko ne može nadoknaditi.


 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 




Gradonačelnik Darinko Dumbović potvrdio je da je Petrinji poginulo jedno dijete.


 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 




Podsjetimo, snažan potres s epicentrom devet kilometara od Siska, a 46 kilometara od Zagreba snažno je protresao Sisačko- moslavačku županiju i šire zagrebačko područje. Snaga potresa procjenjuje se na 6,3 prema Richteru, a dogodio se u 12 sati i 19 minuta na dubini od 10 kilometara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.