HEP o trenutnom stanju u opskrbi električnom i toplinskom energijom na područjima pogođenima potresom

HEP o trenutnom stanju u opskrbi električnom i toplinskom energijom na područjima pogođenima potresom

Radnici Hrvatske elektroprivrede, tijekom poslijepodneva i večeri osigurali su napajanje većeg dijela područja stradalog u današnjem potresu. Uspostavljeno je napajanje Gline, Topuskog, Dvora, Gvozda, Hrvatske Kostajnice, Sunje i Velike Gorice te dijelova Zagreba koji su ostali bez napajanja. Na području Petrinje uključena je sva javna rasvjeta. 

Nažalost, zbog velikih i razornih oštećenja mreže, još uvijek je bez električne energije jedan dio Siska te veći dio Petrinje. Na području Petrinje i okolice bez napajanja je oko 7000 korisnika električne energije, a na području Siska i okolice oko 2000 korisnika.

Tijekom večeri uključit će se svi energetski objekti gdje će biti moguće i gdje će to dopustiti stanje mreže. Korisnicima na području Petrinje i okolice, kojima tijekom noći neće biti moguće vratiti napajanje, opskrba električnom energijom nastojat će se vratiti tijekom sutrašnjeg dana.

Pritom naglašavamo da učestali naknadni potresi dovode do novih lokalnih prekida napajanja i potrebe za dodatnim intervencijama, koje se odvijaju u vrlo složenim uvjetima jer je pristup energetskim objektima otežan zbog brojnih teških oštećenja kolnika i zgrada.

Napominjemo također da će na svim spomenutim područjima dio potrošača biti bez električne energije, dok se ne otklone brojni manji kvarovi na niskonaponskoj mreži i priključcima.

Sve raspoložive ekipe HEP-a i dalje su na terenu te će s radovima nastaviti i tijekom noći i sutrašnjeg dana, odnosno do popravka svih kvarova. Radi vlastite sigurnosti te da bi  se uključenja napona uspješno provela molimo građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također pozivamo građane da radi vlastite sigurnosti  u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

U vrijeme potresa Termoelektrana-toplana Sisak nije bila u pogonu. Pregledom postrojenja uočena su oštećenja, koja će se otkloniti prije puštanja u rad. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Elektrana-toplana Zagreb koja toplinskom energijom opskrbljuje kupce u zapadnom dijelu Zagreba vraćena je u pogon tijekom popodneva.  Nuklearna elektrana Krško je izvan pogona jer je zbog potresa došlo do automatske obustave rada, u skladu sa sigurnosnim protokolima.

Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede nastavljaju s intervencijama i ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.