U Hrvatskoj je 1850 novih pozitivnih na koronavirus

U Hrvatskoj je 1850 novih pozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 1850 novih pozitivnih na koronavirus, a preminulo je 65 osoba, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 8301. Među njima je 2608 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 208.446 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3860 preminulo. Ukupno se oporavilo 196.285 osoba, od čega 1157 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 23.094 osobe. Do danas je ukupno testirano 1.010.668 osoba, od toga 6322 u posljednja 24 sata.

Prenosimo kronologiju HRT-a:https://vijesti.hrt.hr/694937/koronavirus-nove-informacije-12

➡️ Masovna kampanja cijepljenja u Europi i svijetu
➡️ Radnici u njemačkom domu primili pet puta veću dozu cjepiva
➡️ Cijepljenja protiv koronavirusa diljem države
➡️ Sve o koronavirusu 


➡️ Splitski su poduzetnici Klinici za infektologiju donirali tri visokoprotočna oksigenatora i monitor vitalnih funkcija, vrijedne više od sto tisuća kuna. Opširnije

➡️ Svaki tjedan pristiže 17.550 doza Pfizerovog cjepiva što omogućuju cijepljenje približno 2507 osoba dnevno, kazao je Vili Beroš na današnjoj sjednici Vlade. Opširnije  

➡️ U Arenu Zagreb primljen je 21 novi pacijent oboljeli od Covida-19, među kojima je 17 s područja Petrinje i Siska, a četiri pacijenta iz Kliničke bolnice Dubrava, izvijestili su iz Operativnog stožera stacionara Arene. Svi pacijenti su starije životne dobi, koji uz razne komorbiditete imaju blagu do umjerenu kliničku sliku. Opširnije  

➡️ Potpredsjednik Vlade Davor Božinović poručio je na sjednici Vlade da je ukidanje propusnica vezano isključivo uz pružanje pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji. Istaknuo je da je virus i dalje prisutan te pozvao građane na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.  Opširnije  

➡️ U Hrvatsku su u utorak stigle nove doze cjepiva Pfizera i BioNTecha. A Modernino cjepivo bi Europska agencija za lijekove trebala odobriti 6. siječnja. Njihovo je cjepivo također u 2 doze, a Hrvatska ih je naručila milijun.  

Podaci županijskih stožera:

● Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zareze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 90 osoba od kojih 10 pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 907 osoba.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno je 298 novooboljelih osoba. U samoizolaciji je 1920 ljudi, a na liječenju u splitskome KBC-u je 159 oboljelih od covida, od kojih šest na respiratoru.

● U Varaždinskoj županiji potvrđeno je 135 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je šest osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 229 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 107 pacijenata na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, desetih je u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih devet na respiratoru. U bolnici u Klenovniku je 71 pacijent, od kojih jedan na respiratoru, a 41 pacijent je u bolnici u Novom Marofu.

● U Virovitičko-podravskoj županiji 35 je novooboljelih, a preminule su tri osobe. Na bolničkom liječenju u OB Virovitica nalazi se ukupno 51 COVID-19 pozitivan pacijent od kojih je jedan na respiratoru. U KBC-u Osijek su dva pacijenta s područja VPŽ.

● U Međimurskoj županiji 153 su nova slučaja koronavirusa. Trenutno je u Međimurju 746 aktivnih slučajeva. Na tri lokacije županijske bolnice 106 je covid pacijenata, od čega je u protekla 24 sata primljeno njih pet, a deset  ih je otpušteno. U tercijarnom respiratornom centru na liječenju je pet pacijenata, a u palijativnom covid centru  njih 12, u bolnici njih 89. 

● S područja Ličko-senjske županije 11 je novooboljelih, a četiri osobe su preminule. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 367 osoba.

● Na području Istarske županije potvrđeno je 67 novih slučajeva zaraze, a u pulskoj bolnici umrle su tri osobe. Trenutno je u Istri 374 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 819 osoba. Na odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na na liječenju je 69 osoba, od toga je pet osoba u respiracijskom centru.

● U Osječko-baranjskoj županiji pozitivne su 132 osobe, a preminulo je devet. Na bolničkom liječenju nalazi se 180 osoba, i to 141 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 37 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 39 pacijenata s tim oboljenjem. 

● U Zadarskoj županiji 75 je novozaraženih koronavirusom, tijekom jučerašnjeg dana testirano je 318 uzoraka.  U zadarskoj bolnici hospitalizirano je 55 bolesnika, od kojih je devetero na respiratoru, a u biogradskoj bolnici su 22 pacijenta. Od posljedica Covida-19 umrla su dvojica muškaraca u dobi od 65 i 75 godina.

● U Koprivničko-križevačkoj županiji je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 75 osoba. Ukupno oboljelih je 278 osoba, a 60 ih je na bolničkom liječenju. U Općoj bolnici Koprivnica preminulo je troje ljudi u dobi od 86, 73 i 44 godine koji su osim Covida-19 u kliničkoj anamnezi imali i druge dijagnoze.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, hospitaliziran je 61 pacijent, od kojih je njih osam na respiratoru.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 55 novozaraženih, a hospitalizirane su 33 osobe. Osam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je sedam na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji. Preminula je jedna osoba.

● U Primorsko-goranskoj županiji 188 novooboljelih osoba, a tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 838 uzoraka. Na bolničkom liječenju nalaze se 124 osobe, a na respiratoru je 12 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti nije nitko preminuo.

● U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 217 novih slučajeva Covida-19, a u protekla 24 sata stiglo je i izvješće o smrti dviju osoba koje su od Covida umrle u Velikoj Gorici 7. i 9. studenoga.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata je 13 novooboljelih osoba od Covida-19, riječ je o šest osoba s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Kutine te dvije osobe s područja općine Lekenik.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na Covida-19, a testirane su 254 osobe. Trenutno je 68 osoba hospitalizirano, a preminulih osoba nema.

● U Požeško-slavonskoj županiji 35 je novooboljelih. Trenutno je aktivno 328 slučajeva, 290 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 38 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 702 osobe.

Koronavirus u svijetu

➡️ Njemački ministar zdravstva Jens Spahn ne vidi mogućnost ukidanja strogih mjera zatvaranja nakon 10. siječnja te je istodobno apelirao na građane da se i u novogodišnjoj noći pridržavaju strogih mjera izbjegavanja kontakata. Opširnije

➡️ Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Wuhanu, gradu u kojemu je prvi put detektirana infekcija, mogao je biti i deset puta veći nego što pokazuju službene brojke, rezultati su istraživanja kineskih zdravstvenih vlasti iz Wuhana. Opširnije 

➡️ Britanska regulatorna agencija za medicinu i javno zdravlje (MHRA) odobrila je uporabu cjepiva koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem Oxford, objavila je u srijedu britanska vlada. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.