Fuchs: Dio škola u potresom pogođenim područjima morat će se srušiti, a dio potpuno obnoviti

fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu nakon posjeta školama u Sisačko-moslavačkoj županiji da će neke škole pogođene potresom morati biti obnovljene, ali i da bi neke mogle biti srušene. 
"Ne znam kojim tempom će se škole moći obnoviti, rekao je ministar Fuchs za Hinu. "Situacija u školama je loša. U Petrinji će dio škola morati biti potpuno srušen, a dio će se moći obnoviti", dodao je. 
Od ukupno 53 škole u Županiji (37 osnovnih, 13 srednjih i tri glazbene), koje je pohađalo ukupno 14.705 učenika i 21 vrtić koji pohađa 3.489 djece, zbog potresa je za kompletnu sanaciju, odnosno izgradnju potrebno pet, devet je znatno oštećeno, a trinaest škola može se koristiti za popravke.
 
Od ukupno 53 škole u Županiji, pet zahtijeva sanaciju, od čega je devet znatno oštećeno, a trinaest škola može se koristiti na popravcima.
 
Osnovna škola Petrinja i srednja škola, koja je uz nju, gdje se nalazi značajni kolapsi. Uz ove dvije škole, kompletnu sanaciju, odnosno izgradnju na području Sisačko-moslavačke županije zahtijevaju i Glazbena škola Frana Lhotke Sisak te Strukovna škola Sisak, Područne škole Farkašić i Letovanić Osnovne škole Mladost iz Lekenika i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Gori i Područna škola Nebojan. .
 
Ministar je posjetio i Srednju školu u Glini, gdje je izvana započela energetska obnova i koja će se najvjerojatnije moći obnoviti. Pored te škole, gimnazija Sisak, Osnovna škola Katarine Zrinske Mečenčani, Srednja škola Viktorovac, Osnovna škola Ivana Kukuljevića i Ekonomska škola Sisak, Osnovna škola Viktorovac, Budaševo - Topolovac - Osnovna škola Gušće (Topolovac), Osnovna škola Dragutina Tadijanovića (Područna škola Mošćenica) Osnovna škola Mate Lovraka u Petrinji.
 
Prema podacima Ministarstva, popravcima je moguće koristiti Industrijsko-obrtničku i tehničku školu u Sisku, Osnovnu školu Jabukovac, Osnovnu školu Ive Kozarčanina u Hrvatskoj Dubici, Osnovnu školu Sunja, Srednju školu Topusko, Srednju školu Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici, Osnovnu školu Braće Bobetko u Sisku i Osnovnu školu Komarevo, 22. lipnja Osnovna škola Sisak i Osnovna škola Galdovo, Budaševo - Topolovac - Osnovna škola Gušće (Budaševo), Osnovna škola Sela i Osnovna škola Dvor, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića u Petrinji, Osnovna škola Glina i Osnovna škola Braće Ribar u Sisku. U tim se školama uglavnom radi o razbijenom staklu, manjim pukotinama i razbijenom namještaju.
 
Na Metalurškom fakultetu u Sisku Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 141 student, procijenjena je šteta osam milijuna kuna, dok je procijenjena šteta na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koju pohađa ukupno 600 studenata, 1,5 milijuna kuna. Predavanje na oba fakulteta neće biti moguće do kraja ljetnog semestra.
 
Sredstva za obnovu škola povući će se iz Europskog fonda solidarnosti
 
Fondovi za obnovu škola, Fuchs je rekao, povući će se iz Europskog fonda solidarnosti. "Pripreme moraju započeti odmah kako bi obnova mogla započeti čim se odobre sredstva", naglasio je. 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u kontaktu s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije, prikuplja podatke o stanju školskih i visokoškolskih zgrada i, u skladu s tim podacima, radi na pripremama za početak semestra na područjima pogođenim potresima.Kada je riječ o uključivanju učenika u nastavu, ministar ističe da će se ispitati sve mogućnosti. "Pokušat ćemo vidjeti sve opcije koje su najprihvatljivije i najbolje, prije svega za studente, a to ćemo znati tek kad se sve konsolidira za nekoliko dana", rekao je.
 
Fuchs: Srećom nesreća je što je semestar pa u školi nije bilo djece, sad ćemo vidjeti gdje će biti smješteni
 
Sad, dodao je, mora se utvrditi gdje su studenti. "Srećom, žalosno je što postoji semestar, tako da u školi nije bilo djece, a sada ćemo vidjeti gdje će biti smješteni. Bit će prijenosa obitelji jer su umrli", rekao je ministar dodajući da se mora vidjeti od čega djeca trebaju tehnička pomagala."Moramo ih staviti u proces obrazovanja i morat ćemo napraviti cjelovitu analizu", istaknuo je.
 
Ministar Fuchs posjetio je potresom pogođenu Petrinju, Sisak i Glinu s županijskim pročelnikom za obrazovanje Darijanom Vlahovom i ravnateljem petrinjske Gimnazije Milanom Orlićem, ravnateljem Osnovne škole Dragutuna Tadijanovića Davorom Miholjevićem, dekanom Učiteljskog fakulteta Sinišom Opićem i prodekanom Markom Gricom Novosel.

PVRH

Foto: Glas Podravine
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.