Hrvatska vojska drugog dana na terenu u potresom postradalom području

Hrvatska vojska drugog dana na terenu u potresom postradalom području

Ostanite hrabri, Hrvatska vojska je uz vas!, poručio je ministar Banožić pozvavši sve građane koji nemaju smještaj da se jave u vojarnu u Petrinji gdje će barem privremeno pronaći dom.

Ministar obrane Mario Banožić obišao je u srijedu, 30. prosinca potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tijekom obilaska vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji ministar Banožić je rekao kako je je više od 100 vojnika Hrvatske vojske raspoređeno u radnim timovima uz pomoć teške mehanizacije koja radi na raščišćavanju i uklanjanju građevinskog materijala s javnih površina i kuća te dijelova koji predstavljaju opasnost za građanstvo.

“Također, na raspolaganju imamo još oko 400 vojnika koji su u spremnosti 24 sata”, rekao je ministar te dodao kako je napokon u vojarnu stigla toplinska energija i voda što uvelike pomaže za 350 civilnih osoba, među kojima je i 167 štićenika domova za starije i nemoćne iz Petrinje, koje su tamo smještene. “Broj smještenih osoba u vojarni se povećava, a očekujemo kako ćemo uskoro popuniti i smještajne kapacitete u vojarni”, istaknuo je ministar. Naglasio je kako je svoj angažman nastavilo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje s dva helikoptera trenutno prevozi pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja i pse tragače.

Ministar je također najavio kako je Hrvatska vojska krenula u razmontiranje šatora u Varaždinskoj županiji, odnosno Gradu Varaždinu koji će tijekom sutrašnjeg dana biti prebačen u Sisačku bolnicu.

Podsjetio je kako je Stožer civilne zaštite jutros imao sastanak na kojemu su iskazane potrebe za daljnjim angažmanom Hrvatske vojske. “Dokle god bude iskazana potreba, Hrvatska vojska će ovdje biti prisutna”, rekao je ministar Banožić poručivši svim građanima Petrinje, Siska i okolnih mjesta koju su pogođena potresom: “Ostanite hrabri, Hrvatska vojska je uz vas!”. Također, ministar je pozvao sve građane koji nemaju smještaj da se jave u vojarnu u Petrinji gdje će barem privremeno pronaći dom.Ministar je zatim u pratnji načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja, obišao pripadnike Hrvatske vojske koji su s inženjerijskim strojevima angažirani na saniranju posljedica potresa u gradu te na širem području županije u najjače stradalim mjestima. 

Osim pripadnika Hrvatske kopnene vojske, na područje Siska i Petrinje upućen je i besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ te jedan dron s rukovateljima.

Na širem području Petrinje danas je bilo angažirano 105 pripadnika Hrvatske vojske s inżenjerijskom mehanizacijom, a poslije podne se taj broj povećao na 200 pripadnika koji su bili angažirani u naseljima Strašnik, Cepeliš, Pecki i Donja Bačuga.Također, na terenu su angažirane i snage Zapovjedništva za potporu koje su iz vojarne „1. gardijske brigade 'Tigrovi' – Croatia“ Zagreba vojnim konvojem upućene u vojarnu u Petrinji s ciljem pružanja logističke i zdravstvene potpore snagama Hrvatske kopnene vojske i pružanju pomoći unesrećenom civilnom stanovništvu. Postepenim narastanjem snaga, a sukladno procjenama i novim zahtjevima, dosad je angažirano ukupno 173 pripadnika Zapovjedništva za potporu.

Tijekom jučerašnjeg dana dostavljena su potrebna materijalno-tehnička sredstva, hrana, voda i ostala vojna oprema u vojarnu (cjelodnevni obroci, voda, kreveti, madraci, deke, šatori, lopate, vreće za spavanje, agregati). Na raspolaganju su i terenske kuhinje koje će po potrebi biti angažirane na zahtjev Stožera civilne zaštite. Za tu zadaću angažirano je 34 transportna vozila i pretovarnih sredstava (kamiona, šlepera, kipera, kombia, viličara, cisterne vode i goriva, labudica i terenskih vozila. Dodatno su u područje pogođeno potresom dostavljeni šatori, te se isti postavljaju na zahtjev Stožera civilne zaštite.

Dosad su postavljeni šatori za zbrinjavanje civilnog stanovništva na četiri lokacije i to u mjestima Hrastovici, Majskim poljanama, Cepelišu i Križu Hrastovačkom. Osigurana je sva potrebna logistička potpora za prijem i smještaj civila i snaga Hrvatske vojske u vojarni u Petrinji. Tijekom dana nastavit će se pružanje terenske i stacionarne logistike, a sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite. Također, osigurana je opskrba goriva za sve inženjerijske strojeve i vojna vozila koja su angažirana na zadaćama raščišćavanja urušenih građevina i čišćenju prometnica.

Pripadnici Vojno zdravstvenog središta ZzP-a s tri sanitetska tima, koja uključuju opremljena sanitetska vozila, bili su angažirani na prevoženju – izmještanju pacijenata iz grada Petrinje u Zagreb, uz zračnu potporu helikopterskih snaga HRZ-a. Tijekom jučerašnjeg dana sanitetski timovi prevezli su 20 bolesnika u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti (Rockfellerova) i Kliniku za psihijatriju u Vrapče u Zagrebu. Također, Zapovjedništvo za potporu u pripravnost je angažiralo veterinare za provedbu veterinarsko-zdravstvenog nadzora pripreme i podjele hrane u vojarni.

 

Foto: HKoV i MORH/T. Brandt.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.