Građane čiji su objekti u ruševnom stanju, a imaju električnu energiju, HEP poziva da iz sigurnosnih razloga hitno zatraže isključenje

Građane čiji su objekti u ruševnom stanju, a imaju električnu energiju, HEP poziva da iz sigurnosnih razloga hitno zatraže isključenje

U posljednjih 48 sati vraćena je električna energija za 150.000 korisnika. U potresu je potpuno uništeno i devastirano više od 30 trafostanica. Danas je na pogođeno područje dopremljeno pet mobilnih trafostanica i 30 agregata za  opskrbu korisnika koje je zbog teških oštećenja trafostanica nemoguće spojiti na mrežu 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju električnu energiju

Broj telefonske linije za prijavu korisnika koji još nemaju napajanje je 0800 300 418 (izbornik 2 – kvarovi). Građane čiji su objekti u ruševnom stanju, a imaju električnu energiju, pozivamo da iz sigurnosnih razloga hitno zatraže isključenje.

Zahvaljujući iznimnim naporima elektromontera, tijekom protekle noći i danas napajanje je dobila većina preostalih korisnika koji su u potresu ostali bez električne energije. Bez napajanja električnom energijom jedino su objekti u zonama potpuno uništenih i devastiranih trafostanica i dalekovoda, čija se funkcija do ovog trenutka nije mogla zamijeniti nikakvim interventnim rješenjima. Samo na području Gline i Petrinje potpuno je uništeno 20 trafostanica, a još desetak ih je u takvom stanju da ih je potrebno srušiti i izgraditi nove. Očekujemo da će do kraja dana napajanje dobiti sva kućanstva osim po oko 50 objekata na području Gline i na području Petrinje. Podsjećamo da je u utorak nakon najrazornijeg potresa više od 150 tisuća korisnika ostalo bez električne energije.

Napominjemo da je, s obzirom da je oko polovice od preostalih stotinjak objekata koje još nemaju električnu energiju i prije potresa bilo nenastanjeno, a da je dio objekata u ruševnom stanju, te se u njima ne može uspostaviti opskrba, stvarni broj kućanstava kojima je potrebno i izvedivo vratiti opskrbu znatno manji od stotinu.

S ciljem vraćanja napajanja preostalih korisnika, tijekom dana je iz Zaboka i Splita dovezeno pet mobilnih transformatorskih stanica, a dopremljeno je i 30 agregata u svrhu napajanja pojedinačnih stambenih objekata, koje u ovom trenutku nije moguće spojiti na mrežu. Imajući u vidu razmjere uništenja stambenih objekata i kompletne infrastrukture, očekuje nas dugotrajan proces obnove sustava, a u međuvremenu će rad monterskih ekipa biti fokusiran na zahvate prespajanja na mreži kako bi se stanovništvu omogućila što redovitija opskrba električnom energijom.

Korisnike čiji su objekti u ruševnom stanju, a imaju električnu energiju, pozivamo da hitno zatraže isključenje na mjernom mjestu, radi njihove osobne sigurnosti te sigurnosti dežurnih službi i HEP-ovih radnika na terenu. Naime, treba imati na umu da je povratak napona u ruševne objekte vrlo opasno, zbog čega je potreban krajnji oprez prilikom boravka i kretanja u blizini električnih instalacija.

Pozivamo i one korisnike čiji su objekti u dobrom stanju, ali su trenutno bez napajanja, da nam se individualno obrate kako bi im se, ovisno o trenutnom stanju mreže na njihovom području, omogućilo napajanje ili korištenje agregata kao alternativnih izvora napajanja. Broj telefonske linije za prijavu je 0800 300 418 (izbornik 2 – kvarovi).Na terenu je  i dalje angažiran maksimalan broj ekipa s više od 150 elektromontera. Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede i nadalje ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom.

U Termoelektrani-toplani Sisak u tijeku je otklanjanje uočenih oštećenja te se ponovni ulazak u pogon očekuje u roku od 7 do 10 dana. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane. Nakon sustavnog pregleda i testiranja sustava te opreme, kojima je potvrđeno da potres nije utjecao na elektranu, sinoć je Nuklearna elektrana Krško ponovno priključena na elektroenergetski sustav.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.