Tim epidemiologa danas će protiv COVID-a cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji

Tim epidemiologa danas će protiv COVID-a cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji

Tim epidemiologa danas će protiv COVID-a cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji se nakon potresa nalaze u kolektivnom smještaju, kao i djelatnike hitnih službi, uključujući pripadnike civilne zaštite. Na potresom pogođeno područje stiže oko 1000 doza cjepiva.  

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u 31. prosinca prošle godine da će tim epidemiologa protiv covida-19 cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji koji se zbog potresa nalaze u kolektivnom smještaju, kao i djelatnike hitnih službi, uključujući i pripadnike civilne zaštite.

"U subotu ide tim epidemiologa iz HZJZ-a i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i hitnih službi koji  će na tom području biti tri tjedna, uključujući sve pripadnike civilne zaštite, vatrogasaca, policije, svi oni koji pomažu na tom području", poručio je Beroš. Uz to, Beroš je izvijestio da je na jučerašnji dan u samo zagrebačkoj Petrovoj bolnici prikupljen rekordan broj doza krvi, preko 750 doza, a zadnji datum kada je zabilježen sličan odaziv bio je 5.
kolovoza 1995., na početku Oluje.

"To pokazuje svijest hrvatskog naroda i naše zajedništvo, vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Veliki izazovi su pred nama, situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji i sa zdravstvenoga aspekta predstavlja veliki izazov i ovih dana intenzivno radimo da u okviru primarne zdravstvene zaštite, ljekarništva, bolničke zdravstvene zaštite omogućujemo dostupnu i adekvatnu zdravstvenu skrb", poručio je ministar.

S obzirom na to da je većina zdravstvenih ustanova na tom području ozbiljno oštećeno, poput Opće bolnice Sisak kojoj je oštećeno 90 posto zgrada te su van funkcije, Beroš je istaknuo kako im je zadatak prilagoditi zdravstveni sustav. 
Upitan postoji li mogućnost da se nova zgrada sisačke bolnice pusti u upotrebu u rekordnom roku s obzirom na okolnosti, Beroš je rekao da je s ravnateljem bolnice razgovarao o tome, ali da je sigurnost bolesnika na prvom mjestu te da moraju testirati i certificirati instalacije.Također, istaknuo je da će se riješiti problemi u dostavi lijekova kako bi kronični bolesnici dobili svoju terapiju ne napuštajući područje gdje se nalaze.
Vezano za domove za starije na tom području, Beroš je istaknuo da je dio korisnika iz Petrinje smješten u bolnici u Popovači i drugim institucijama.

Mnogi građani na sisačko-moslavačkom području u kolektivnom su smještaju, što je epidemiološki vrlo rizično. Osigurano je 1500 doza cjepiva protiv COVID-a. Tim epidemiologa danas će protiv COVID-a cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji se nakon potresa nalaze u kolektivnom smještaju, kao i djelatnike hitnih službi, uključujući pripadnike civilne zaštite. Na području Sisačko-moslavačke županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. 
Riječ je o osam osoba s područja Siska, te po jednoj osobi iz Sunje, Kutine i Novske. Stože ponovo apelira na stanovnike županije da dosljedno poštuje mjere i preporuke Nacionalnog  i Županijskog stožera kako spriječili daljnje širenje te zarazne bolesti.

Donacija cjepiva

Oko 970 doza cjepiva  Pfizer-BioNTech protiv COVID-a Splitsko-dalmatinska županija donirala je Sisačko-moslavačkoj, ponajprije za ljude sa stradalih područja koji su u kolektivnom smještaju, jer je ondje velik rizik od širenja koronavirusa.

https://vijesti.hrt.hr/696015/na-potresom-pogoenom-podrucju-pocinje-cijepljenje

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.