Grlić Radman hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj zajednici zahvalio na brzoj pomoći

Grlić Radman hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj zajednici zahvalio na brzoj pomoći

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman zahvalio je u subotu međunarodnoj zajednici i hrvatskim iseljenicima na brzom slanju pomoći žrtvama razornoga potresa u Sisaško-moslavačkoj županiji te poručio da vlada RH nikoga od stradalih neće zaboraviti.U izjavi za novinare u Lekeniku, tijekom obilaska potresom pogođenih područja, Grlić Radman je kazao da je vlada „ugodno iznenađena” reakcijom međunarodne zajednice i hrvatskih iseljenika koji su brzo pritekli u pomoć.
 
Vlada odmah od Bruxellesa zatražila aktivaciju Europskog mehanizma CZ na koji se u roku 24 sata javilo više od polovice država članica EU
 
Kazao je da je Vlada odmah zatražila od Bruxellesa aktivaciju Europskog mehanizma civilne zaštite na koji se u roku od 24 sata javilo više od polovice država članica Europske unije koje su bile spremne pomoći. 
Pomoć u obliku kontejnera uputila je Austrija, Grčka je prva poslala zrakoplov s 19 tona pomoći, a pomoć su poslale i Bugarska i Poljska, kazao je ministar, dodajući da je u petak razgovarao s kolegama iz cijelog svijeta, iz Europe, s Bliskog istoka, iz Azije i Sjeverne Amerike. 
„Interesirali su se kakva je situacija, treba li još pomoći. Pokazali su veliku solidarnost i empatiju prema našoj tragediji ovdje”, kazao je.
Isto tako, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odmah je nazvala premijera, a i svi hrvatski ministri bili su u kontaktu sa svojim kolegama iz Europske unije, dodao je.

Hvala hrvatskim iseljenicima
 
Grlić Radman posebice je zahvalio hrvatskim iseljenicima, od Australije do Amerike i Njemačke, koji su brzo reagirali i počeli prikupljati pomoć, kazavši da ga je to podsjetilo na vrijeme Domovinskog rata 1990-ih.
Referirajući se na izjavu petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića nezadovoljnog raspodjelom državnog novca nakon potresa, Grlić Radman poručio je da „ne treba politizirati s milijunima”.
Grlić Radman je istaknuo da Ministarstvo unutarnjih poslova ima uhodan mehanizam civilne zaštite koji je odmah aktiviran te je obećao da će sva potrebna pomoć, od poljskih kreveta i lampi do kontejnera i kamp kućica, i dalje stizati stradalima.
 
Naglasio je da vlada nikoga neće ostaviti samoga, kazavši da svi hrvatski građani moraju imati krov nad glavom i grijanje. 
„Svi smo mi ovdje kako bismo tim ljudima pomogli, ublažili njihovu bol. Mi ne možemo vratiti živote, ali možemo pomoći da se ta bol smanji, da ljudi osjete da imaju podršku, da nisu sami, da nisu ostavljeni, da dobiju krov nad glavom. U svakom slučaju s njima smo”, zaključio je ministar.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.