Jutrošnji potres kod Petrinje, amplitude 4,2 po Richteru, osjetio se i u Zagrebu

Jutrošnji potres kod Petrinje, amplitude 4,2 po Richteru, osjetio se i u Zagrebu

Jutros u 7.49 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je petog do šestog stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj, objavila je Seizmološka služba.

Kronologija HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/696650/seizmolog-fiket-o-jutrosnjem-potresu

 Iz minute u minutu:

8.00 - 
Jutros, 4. siječnja 2021. godine u 07 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilIčno jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj, objavila je Seizmološka služba.

7.50 - Potres se osjetio i u Zagrebu upravo u trenutku dok se u emisiju U mreži prvog javljala dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

 7.45 - Glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić u emisiji "U mreži Prvog" rekla je da opada broj donacija što povezuje sa širenjem lažnih vijesti i optužbi na račun Crvenog križa. Potvrdila je kako su protiv određenih osoba podignute kaznene prijave. Opširnije


7.01- Noćas je područje Petrinje u 04 sati i 20 minuta i okolice pogodio potres magnitude 3.5 prema Richteru. Epicentar je bio 2 kilometra sjeveroistočno od Petrinje, stoji u izviješću na mrežnim stranicama Seizmološke službe. Magnituda potresa iznosila je 3.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V stupnja EMS ljestvice. Tlo se neprestano trese.


7.00 - U 12 sati održat će se sjednica Vlade na kojoj će svi ministri izvijestiti hrvatsku javnost o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pomoći ljudima nakon razornog potresa. Vlada će osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica. Na čelu Stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Upute kako pomoći pogođenima potresom 

➡️ Do sada je prijavljena šteta na više od 13.200 objekata - rekao je za HRT sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Broj će sigurno biti veći jer prijave još pristižu. Prema prvim procjenama - velik broj objekata teško je oštećen i morat će se rušiti. U međuvremenu - intenzivno se obnavlja infrastruktura. Na većini područja - uspostavljena je opskrba električnom energijom. Opširnije 

➡️ Nažalost, u Petrinji se jučer dogodila nesreća. 59-godišnji volonter iz Vrbovskog pao je s krova tijekom radova i preminuo. Obdukcija će tek pokazati je li uzrok smrti pad ili možda srčani udar. Stručne službe stoga upozoravaju - Nemojte se u ovakvim vremenskim uvjetima penjati na građevine. Oštećeni krov uvijek se može popraviti, a izgubljeni život ne može se vratiti.
7.50 - 
Potres se osjetio i u Zagrebu upravo u trenutku dok se u emisiju U mreži prvog javljala dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.