U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježen 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 214390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4179 preminulo, ukupno su se oporavile 204 303 osobe od toga 1009 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 17 448 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 041 678 osoba, od toga 6 602 u posljednja 24 sata.

Prenosimo kronologiju HRT-a: vhttps://vijesti.hrt.hr/696986/koronavirus-najnovije-informacije-74

➡️ Sve o koronavirusu 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 214390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4179 preminulo, ukupno su se oporavile 204 303 osobe od toga 1009 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17 448 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 041 678 osoba, od toga 6 602 u posljednja 24 sata.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o obdukcijskom nalazu ženske osobe - stare 82 godine koja je preminula dan nakon cijepljenja.

-  Gospođa je bila korisnica doma u Čakovcu i 27.12.2020 u periodu između 14-16 sati je cijepljena. Preminula je sljedeći dan pod slikom kardijalnog zatajenja. Gospođa je nakon cijepljenja kontrolirana i bila je urednog stanja. Sljedećeg dana bila je provjeravana od epidemiologa istanje je također, bilo uredno, ali je oko 17 sati došlo do pogoršanja po kardijalnom tipu, rekao je Beroš. Istaknuo je i da povjerenstvo u ministarstvu zdravstva nije pronašlo da je uzrok smrti povezan sa cijepljenjem.
   

➡️ Preliminarni rezultati sekvenciranja virusa u Hrvatskoj NE potvrđuju pronalazak brzomutirajućeg soja iz Engleske. Međutim, jedna trećina analiziranih uzoraka sadrži mutaciju koja je povezana s bržim širenjem virusa, priopćio je tim znanstvenika i liječnika.

➡️ S novom isporukom cjepiva nastavlja se cijepljenje zdravstvenih djelatnika na prvoj liniji. Cijepili su se i liječnici i osoblje KBC-a Sestre milosrdnice, djelatnici stacionara u Areni Zagreb te KBC-a Zagreb, gdje je, prema riječima ravnatelja, iskazan velik interes za cijepljenje.

➡️ Tridesetak djelatnika varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu cijepljeno je Pfizerovim cjepivom protiv koronavirusa. Ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec istaknuo je da je čak 75 posto djelatnika cijepljeno ili preboljelo koronu čime će ta institucija među prvima u Hrvatskoj steći takozvani "kolektivni imunitet".  Do kraja tjedna bit će cijepljeno i šestotinjak liječnika i medicinskog osoblja varaždinske bolnice čime će se ta regija nalaziti na vrhu po procijepljenosti medicinskog osoblja. Opširnije  

➡️ Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je za Dnevnik HTV-a da se, s obzirom na pad broja aktivnih slučajeva s 25 na 8 tisuća, može reći da smo u epidemiji prošli najgore, no naglasila je da će to tako biti dok se pridržavamo epidemioloških mjera. Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli, upozorila je. Opširnije

Koronavirus po županijama

● U Zagrebu je evidentirano 133 novooboljelih.

● Na području Splitsko-dalmatinske županije potvrđeno je 109 pozitivnih. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split  je 140 osoba od kojih su tri na respiratoru.

● U Primorsko-goranskoj županiji 94 je novooboljelih. Preminule su tri osobe. Na bolničkom liječenju nalazi se 110 osoba, a devet ih je na respiratoru.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 91 je novooboljela osoba.

● U Istarskoj županiji potvrđeno je 65 novozaraženih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 766 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 58 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru.

● U Karlovačkoj županiji zabilježena su 62 nova slučaja, a šest je osoba umrlo. Hospitalizirano je 130 osoba, a na respiratoru su tri pacijenta.

● U Osječko-baranjskoj županiji 54 su potvrđena slučaja, a preminule su tri osobe. Na bolničkom liječenju nalazi se 151 osoba. Njih 117 je u osječkom KBC-u, od kojih je 23 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 34 zaražena pacijenata.

● Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 44 nove osobe pozitivne na koronavirus. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 12 pacijenata, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 21 pacijent, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 73  pacijenta, od kojih je 10 na respiratoru.

● U Brodsko-posavskoj županiji 42 su nova slučaja zaraze i jedna osoba je preminula. Hospitalizirano je 95 osoba, a na respiratoru ih je 12.

● U Požeško-slavonskoj županiji 39 je novo pozitivnih slučaja. Trenutno je županiji aktivan 361 slučaj, 299 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 62 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalaze 932 osobe.

● U Međimurskoj županiji 35 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle. Hospitalizirana su 82 pacijenta, a na respiratoru se nalazi devet pacijenata.

● Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 35 novih slučajeva. Preminula je jedna osoba. Trenutno je aktivno 151 slučajeva, ozdravilo je 35 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba.

● Na području Zadarske županije 34 su nova slučaja, a preminule su tri osobe. Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 58 oboljelih, od kojih je osam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je 14 pacijenata.

● U Šibensko-kninskoj županiji 34 su novooboljele osobe. U šibenskoj bolnici se liječi 40 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 18 osoba.

● Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 29 novih slučajeva. Preminule su dvije osobe. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su 72 pacijenta, od kojih je njih 9 na respiratoru.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 29 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, šest pacijenta je na invanzivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 23 je novooboljelih, a jedna osoba je preminula. Hospitalizirano je 60 osoba.

● Varaždinska županija ima 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, umrle su tri osobe, a nakon 45 dana broj osoba na bolničkom liječenju pao je ispod 200.

● S područja Ličko-senjske županije 12 je novooboljelih, a jedna osoba je preminula.

● U Zagrebačkoj županiji evidentirano je devet novooboljelih, jedna osoba je preminula 2.1.2021.

● U Virovitičko-podravskoj županiji pet je novooboljelih osoba, a jedna je preminula. Na bolničkom liječenju je 61 pacijent, od kojih je jedan na respiratoru.

Pandemija koronavirusa u svijetu

➡️ Njemački laboratorij BioNTech upozorio jeda ne može jamčiti maksimalnu učinkovotost svog cjepiva protiv Covida-19 ukoliko se druga doza odgodi te vremenski razmak između dvije injekcije bude veći od propisana tri tjedna. Opširnije 

➡️ Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o tješnjoj suradnji kada je u pitanju pandemija koronavirusa, uključujući i mogućnost zajedničke proizvodnje cjepiva, priopćio je Kremlj. Opširnije 

➡️ Belgija je krenula s opsežnom kampanjom cijepljenja protiv koronavirusa i najavila da ove godine planira cijepiti najmanje 70 posto ukupnog stanovništva (11, 5 milijuna). Prvi su na redu štićenici domova i zdravstveni djelatnici.

➡️ Engleska je ponovno u potpunoj karanteni. Potpuno zatvaranje pokušaj je vlade Borisa Johnsona da zaustavi širenje novog soja koronavirusa koji je očito mnogo zarazniji od onog prvog. Ova nova karantena trebala bi potrajati sve do sredine veljače.

  ➡️ Talijanska vlada odlučila je produljiti nacionalne mjere protiv širenja koronavirusa, ali će dio njih ipak biti ublažen u radnim danima. Opširnije  
 
➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata  potvrđen 2501 slučaj  zaraze koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 35 osoba, objavilo je  ministarstvo zdravstva, što predstavlja blagi porast broja oboljelih. Opširnije  

➡️ Pod sve većim pritiskom da ubrza cijepljenje protiv koronavirusa, australski premijer Scott Morrison rekao je da neće preuzimati "nepotrebne rizike" i oponašati britansko hitno odobravanje lijekova. Iako mnoge države već uvelike cijepe stanovništvo, očekuje se da australske farmaceutske vlasti neće donijeti odluku o lijekovima kandidatima barem još mjesec dana, a cilj im je dati prve doze do kraja ožujka. Opširnije  

➡️ Više od dvije trećine od 15 milijuna dostavljenih cjepiva širom SAD-a još nije dano, upozorile su američke zdravstvene vlasti. Guverneri saveznih država New York i Florida najavili su razne mjere među kojima i kažnjavanje bolnica koje ne provedu brzo program cijepljenja. Opširnije  

➡️ Američki proizvođač lijekova Moderna Inc priopćio je da je izraelsko ministarstvo zdravstva odobrilo njihovo cjepivo protiv Covida-19, što je treće regulatorno odobrenje cjepiva i prvo izvan Sjeverne Amerike. Opširnije 

➡️ Mnoge zemlje diljem svijeta počele su ubrzano cijepiti stanovništvo protiv COVID-a, pri čemu za sada najveću zapreku predstavlja nemogućnost proizvođača do sada odobrenih cjepiva da isporuče tražene količine. Velika Britanija prva je u svijetu danas počela stanovništvo cijepiti i takozvanim oksfordskim cjepivom. Opširnije 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.