Medved: Imamo potpuni uvid, na terenu je više od tisuću ljudi

Medved: Imamo potpuni uvid, na terenu je više od tisuću ljudi

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu da Stožer civilne zaštite za obnovu nakon potresa, treći dan nakon uspostave, ima cjelovit uvid u situaciju na terenu na kojem se nalazi više od tisuću pripadnika službe.Na konferenciji za novinare Medved je izjavio da je stožer uvozio sve usluge koje su na terenu, uključujući Civilnu zaštitu, policiju, Hrvatsku vojsku, vatrogasce, statičare i dobrovoljce. Točnije, na terenu je 91 pripadnik Civilne zaštite, 530 vatrogasaca, 84 pripadnika HGSS-a, 186 policajaca, 483 djelatnika i dragovoljca Crvenog križa, 300 pripadnika Hrvatske vojske, 300 statičara i dragovoljaca, rekao je Medved.Istaknuo je da su hitna pomoć i zdravstveni centar u Glini jučer potpuno uspostavljeni.

Danas se u riječku luku očekuje dolazak 30 kontejnera

Istaknuo je da stožer kontinuirano radi na postavljanju kontejnera za stanovništvo. Iako broj raspoloživih kontejnera nije blizu tisuću koliko je potrebno onima koji su izgubili krov nad glavom, Medved je najavio da se danas u Rijeku očekuje dostava 30 kontejnera.
"Organizirat ćemo hitnu dostavu i distribuciju po terenu", najavio je. 

Također je rekao da sjedište ulaže velike napore u nabavu dodatnih kontejnera. "Imamo sve mogućnosti, i nabavu i pomoć, sve su opcije aktivirane i u taj je proces uključena cijela vlada, a tijekom dana imat ćemo odluku vezanu uz nabavu kontejnera, a uvjeren sam da će ta odluka biti sutra na sjednici Vlade", rekao je. je Medvjed. 

Medved je tvrdio da su predstavnici lokalne vlasti bili uključeni u sve procese, iako danas nisu pozvani na koordinacijski sastanak novog Stožera, što je ranije kritizirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Suradnja sa županom, gradonačelnicima i gradonačelnicima izuzetno je kvalitetna
 
„Suradnja sa županom, gradonačelnicima i gradonačelnicima izuzetno je kvalitetna. Imaju priliku pokrenuti sva važna pitanja koja ih muče, a mi ćemo se i dalje držati ovog modela u budućnosti ", rekao je Medved. 
Medved je pozvao na poštivanje svih higijenskih mjera prilikom pripreme toplih obroka za stanovništvo pogođenih područja. Tvrdio je da hrana mora biti dostupna svakom čovjeku koji živi u području zahvaćenom zemljotresom.
Medved je izvijestio da je Civilna zaštita jučer postavila 12 kontejnera i jednu kamp prikolicu, Hrvatska vatrogasna zajednica jučer je izvela 829 intervencija, gdje je bilo angažirano 530 vatrogasaca sa 148 vozila. HGSS je u protekla 24 sata izveo 62 intervencije. Crveni križ pružio je 145 psihosocijalne pomoći, zbrinuo 652 ljudi u organiziranom smještaju na osam lokacija, pružio humanitarnu pomoć 15,4 tone hrane, 2,9 tona higijenskih potrepština, pripremio više od 16.000 toplih obroka za stanovništvo i oko 2.700 toplih obroka za snage potresa, rekao je Medved, među ostalim. 

Na terenu je i Hrvatska vojska koja nastavlja svoje aktivnosti. 

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo zaprimio je više od 21.784 zahtjeva, a obavljeno je 7.194 pregleda objekata. 

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.