Mađarska i MOL Hrvatskoj donirali pedeset kontejnera

Mađarska i MOL Hrvatskoj donirali pedeset kontejnera

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó u petak je u Petrinji predao prva dva od pedeset kontejnera koje njegova država i mađarska naftna kompanija MOL doniraju onima koji su u potresu na Baniji ostali bez doma.Prva dva kontejnera u kojima su dva kreveta, stol i ormarić stigli su u petak u Petrinju. Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine najavio je da će ostatak stići idućeg tjedna.

„Tih 50 kontejnera daje MOL, koji kao najveći ulagač u hrvatsko gospodarstvo osjeća dužnost i obvezu prema hrvatskim stanovnicima”, kazao je Szijjártó.Mađarska naftna tvrtka vlasnik je 49,1 posto udjela u Ini.
Mađarska će poslati i šest kontejnera sa sanitarnim čvorovima, jedna mađarska tvrtka šalje pet tisuća svjetala, a vlada u Budimpešti sudjelovat će u obnovi jedne crkve i škole, o čemu će idući tjedan s hrvatskim vlastima razgovarati mađarski državni tajnik koji stiže u Hrvatsku.

„Želim vam snagu i izdržljivost i još jednom vas uvjeravam da Mađari stoje uz vas”, rekao je Szijjártó.Odbio je procijeniti kako se hrvatska vlada nosila s posljedicama potresa.„Neka to prosude Hrvati”, kazao je i dodao da je Mađarima „dosta onih koji smatraju da se bolje razumiju u nečiju unutarnju politiku nego oni sami”.

„Zato nisam došao ovdje pametovati, nego pomoći”, dodao je prvi inozemni šef diplomacije koji je stigao u potresom pogođeno područje.Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i Tomo Medved, potpredsjednik vlade i čelnik stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica potresa, zahvalili su na pomoći i istaknuli da Mađari pomažu od prvog dana.

Medved je rekao kako je potres ujedinio hrvatski narod, „ali i sve susjedne i partnerske zemlje, posebno članice Europske unije”, a Grlić Radman dodao kako su Mađari pomogli Hrvatskoj i nakon potresa u ožujku, te u borbi protiv koronavirusa.
Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da u subotu 70 kontejnera šalje Turska, a u petak je u Sisak stiglo i deset kontejnera iz Austrije. Po njegovim riječima, dosad je kontejnere za stanovanje dobilo između 300 i 350 obitelji.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.