Ministrica Obuljen Koržinek: evakuira se arhivska građa potresom pogođenog područja

Ministrica Obuljen Koržinek: evakuira se arhivska građa potresom pogođenog područja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je u petak evakuaciji arhivske građe iz oštećenog Zbirnog arhivskog centra u Petrinji, rekavši da bi sve što se moglo doći trebalo evakuirati s područja pogođenog potresom do kraja sljedećeg tjedna.

Nakon evakuacije umjetničkih djela iz galerije Krsto Hegedušić u Petrinji u četvrtak, ministrica je sa suradnicima prisustvovala početku evakuacije petrinjskog spremišta Državnog arhiva, u koordinaciji Stožera civilne zaštite, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vojske i Hrvatski državni arhiv Sisak.

Sljedećih nekoliko dana nastavit će se evakuacija na svim mjestima gdje će biti moguće pristupiti inventaru, rekla je Obuljen Koržinek, a u nedjelju će talijanski stručnjaci specijalizirani za vađenje inventara i umjetnina iz ruševina pomoći u posjetu zgradama koje nisu sigurne i nesigurne. mogu ući, kako bi procijenili što se uopće može evakuirati.
Ministar je naglasio da je za dio inventara crkava u mjestima oko Petrinje i Gline, ali i Siska te prema Velikoj Gorici upitno hoće li biti spašene, ali za sada je teško donositi procjene.

"Moramo se pobrinuti za sigurnost ljudi i ljudskih života u prvom redu. Pokušat ćemo spasiti, naravno, sve što je moguće. Vjerujem da ćemo do kraja sljedećeg tjedna evakuirati sve što se može naći", rekla je Obuljen Koržinek.Popis zahtjeva za prijavu konsolidacije započinje u ponedjeljak. Trajat će tri do četiri dana, a vodit će ga dvadesetak timova od dvije osobe, koji će biti raspoređeni u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

U obnovi radi očuvanja vizualnog identiteta povijesnih zgrada

Govoreći o šteti koju je potres nanio na dragocjenoj spomeničkoj jezgri Petrinje, ministar je rekao da će se obnova usredotočiti na očuvanje vizualnog identiteta povijesnih zgrada, ali uz nužnu modernizaciju u smislu energetske učinkovitosti i zaštite od potresa.

"Petrinji je jasno da je cijela povijesna jezgra teško oštećena. Trenutno razmišljamo o izradi projekta obnove Petrinje sličnog poslijeratnoj obnovi Vukovara, kako bismo sačuvali i obnovili jezgru koja je identitet grada.Dio zgrada morat će se obnoviti faksimilom, a dio rekonstrukcijom, pojačanjem i saniranjem potresa, rekla je Obuljen Koržinek. Također će biti potrebno u dogovoru s gradom i gradonačelnikom te s Uredom za državnu imovinu riješiti sva postojeća imovinsko-pravna pitanja kako bi se moglo započeti brzu obnovu, rekla je. je Obuljen Koržinek.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.