Medved pozvao sve koji su izgubili domove u potresu da dođu u organizirani smještaj za hladnih dana

Medved pozvao sve koji su izgubili domove u potresu da dođu u organizirani smještaj za hladnih dana

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved govorio je u Dnevniku HTV-a o trenutnim prioritetima u saniranju posljedica potresa. "Iznimno veliki napor uložili su naši inženjeri, statičari koji su pregledali velik broj zgrada. Više od 2500 zgrada je u crvenoj boji, pa nisu sigurne za stanovanje. Mnogo više onih koji su uvjetno sigurni. Ali treba naglasiti da je u posljednja 24 sata samo na području Petrinje bilo 18 što jačih što slabijih potresa i svaki od njih ruši zgrade koje su bile uvjetne za stanovanje tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je Medved u razgovoru s Nikolinom Ćosić.

Od uspostave Stožera u organizaciji Vlade Republike Hrvatske pozicionirane su 342 stambene jedinice - kontejneri, a tom broju dodajemo one koji su pristigli s privatnim donacijama. Dakle, trenutno imamo oko 500 takvih objekata na području zahvaćenom potresom. Prema svim zahtjevima koji dolaze s terena, potrebno je oko 1000 takvih  ali, naglašavam, sa svakim novim potresom situacija se mijenja i nastavit ćemo ga pratiti. Ako bude potrebno, pružit ćemo svima siguran krov nad glavom - rekao je Medved.
 
S obzirom na najavljeni ledeni val, pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane. U posljednja dva tjedna podijeljeno je 365 tona hrane ljudima na području potresa. Također su podijeljene velike količine odjeće i opreme, sve što je potrebno za život u tim okolnostima ljudima koji su izgubili domove", naglasio je.
 
Ističe da je na nekoliko lokacija na području Petrinje i Siska započeta izgradnja kontejnerskih naselja, a uskoro počinje i gradnja na području Gline. "Kontejnerska naselja zamjena su za uništene stambene zgrade, dok su kontejneri koje postavljamo pored obiteljskih kuća namijenjeni ljudima koji su živjeli u tim kućama. U neposrednoj blizini urbanih područja formiramo obiteljska kontejnerska naselja u koja će u sljedećih nekoliko tjedana biti smješteno stotine tih kontejnera. ljudi ostaju na ovom području i žive u tim kontejnerima i tako ćemo proći kroz razdoblje do obnove i izgradnje njihovih domova ”, rekao je zamjenik premijera Tomo Medved.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.