Vlada je odlučila: Besplatna struja, grijanje i RTV pretplata za nastradale na potresom pogođenim područjima

Vlada je odlučila: Besplatna struja, grijanje i RTV pretplata za nastradale na potresom pogođenim područjima

Vlada je na svojoj 38. sjednici raspravila deset točaka dnevnog reda, među kojima su i zaključci o oslobađaju plaćanja struje i grijanja za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja RTV pretplate za kućanstva na potresom stradalom području.Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres. Kazao je da su se od posljednje sjednice Vlade, u razdoblju od 14. do 18. siječnja redovito održavale sjednice Stožera civilne zašite koje se odnose na uklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.Osim redovitih sjednica Stožera, naveo je ministar, u četvrtak 14. siječnja održan je i tematski sastanak predstavnika Ministarstva financija i predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te je Ministarstvo izradilo je smjernice i preporuke koje su dostavljene jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Lokalni stožeri civilne zaštite proslijedili su 2.500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile svoje domove, od čega je 777 prioritetnih zahtjeva.

Do sada postavljeno 507 kontejnera i kućica, u tri dana njih 130

Medved je istaknuo da su od prošlog tjedna ojačani timovi za isporuku i stavljanje kontejnera i kućica u funkciju te je dosad postavljeno 507 kontejnera i kućica, a u protekla tri dana njih 130.
Izvijestio je da je na elektroenergetsku mrežu priključeno preko 650 privremenih smještajnih objekata, uključujući one iz privatnih donacija.
Potpredsjednik Vlade rekao je da je s današnjim danom evidentirano 2045 osoba koje su nakon potresa prijavile privremeno boravište izvan Sisačko-moslavačke županije.
Istaknuo je kako su na Stožeru donijeli zaključak o nabavi materijala za uspostavu kontejnerskog naselja na lokaciji Staro Sajmište u Petrinji, a dodatno su mobilizirali jednu tvrtku radi postavljanja šatora za građane i volontere na lokaciji Sportsko-rekreativni centar Banovac u Glini.
Donesen je i zaključak o mobilizaciji više pravnih osoba za prijevoz privremenih stambenih jedinica iz baze u Lekeniku, te zaključak o mobilizaciji jedne pravne osobe za angažiranje kranske dizalice i dvije dizalice s kamionom za sanaciju dimnjaka i krovova na području Siska.
Izvijestio je kako su s jedinicama lokalne samouprave usuglasili da će one dostavljati svoje potrebe za hranom te prihvat i određivanje punktova, kao i definiranje osoba za daljnju distribuciju hrane.

Medved je istaknuo kako su zbog hladnijeg vremena sve sastavnice djelovale još intenzivnije u smjeru dostave toplih predmeta za grijanje.
"Podijelili smo 53 tone hrane, 25.263 topla obroka za stanovništvo, 5774 obroka za operativne snage. Obzirom na posljedice potresa proveli smo 892 usluge psihosocijalne pomoći, održali smo sastanak s Nacionalnim centrom za psihotraumu i drugim pružateljima usluga psihosocijalne pomoći radi koordinacije na terenu", kazao je.
Od posljednje sjednice Vlade Hrvatski centar za potresno inženjerstvo zaprimio je 5328 novih zahtjeva za pregled objekata, od čega ih je pregledano 3258.
"Sveukupno je do sada zaprimljeno 46.902 prijave štete, a ukupno je pregledano 21.628 objekata. Kao rezultati od ukupno pregledanih objekata u kategoriji s crvenom naljepnicom je 2639 objekata, sa žutom 4422 objekta, i sa zelenom 12.609 objekata", naglasio je Medved.
Također je najavio kako im slijedi intenziviranje svih aktivnosti i koordinacije s lokalnom samoupravom vezanim za organizaciju prehrane i postavljanje privremenih smještajnih kapaciteta te njihovo spajanje na vodovod i elektroenergetsku mrežu.

Otpis potraživanja za energiju

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio je Zaključak u vezi provedbe otpisa potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima.

Predmetnim Zaključkom zadužuje se Hrvatska elektroprivreda d.d. da u svrhu sanacije šteta na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji, Zagrebačkoj županiji i Karlovačkoj županiji doprinese na način da će krajnjim kupcima kategorije kućanstvo čije su objekti pretrpjeli štetu, kao posljedicu serije potresa od 28. prosinca 2020. godine, otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja, odnosno naknade u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblja siječanj, veljača i ožujak 2021. godine.
Ministar Ćorić rekao je da će se za navedene objekte otpisati potraživanja vezana za premještanje priključaka na elektroenergetsku mrežu predmetnih objekata na privremeni zamjenski objekt (kontejner, mobilna ili kamp kućica, pomoćni objekt na istoj lokaciji), uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta.

Također krajnje kupce kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač povezano društvo HEP d.d. otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a za krajnje kupce kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu čiji je opskrbljivač netko drugo društvo neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije.
HEP d.d. će kroz svoja povezana društva krajnje kupce kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za navedene mjesece.

25 milijuna kuna za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama

Vlada je donijela Odluku o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije uzrokovanih prirodnom nepogodom i katastrofom. 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da su razorni potresi koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. prouzročili i znatna oštećenja na cestovnoj infrastrukturi na području Sisačko-moslavačke županije.

Predmetnom Odlukom, naveo je ministar, Vlada zadužuje društvo Hrvatske ceste d.o.o. da osigura interventna sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području navedene županije. Sredstva će se osigurati preraspodjelom unutar financijskog plana društva Hrvatske ceste d.o.o. za 2021.

Odlukom će se, kako je pojasnio, sanirati šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 7,5 kilometara procijenjene vrijednosti 4,1 milijuna kuna bez PDV-a, 11 lokalnih cesta duljine oštećenja 19,8 km, procijenjene vrijednosti 8,65 milijuna kuna bez PDV-a kao i pet mostova procijenjene vrijednosti oštećenja od oko tri milijuna kuna.
Potres je aktivirao i pet klizišta i jedan odron čija je procijenjena vrijednost sanacije 3,1 milijun kuna. Procijenjeni trošak projektiranja klizišta i mostova je je 1,5 milijuna kuna. 

Milijun i 500 tisuća kuna za nabava stočne hrane

Dana je suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – nabava stočne hrane za hranidbu stoke.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da je područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije je 29. prosinca 2020. godine pogodio niz razornih potresa koji su izazvali znatnu materijalnu štetu na objektima za uzgoj stoke i skladištenje krme za hranidbu stoke. Potresi su, dodala je, osim velike materijalne štete na objektima za uzgoj stoke, uzrokovali i značajne poremećaje u uzgoju, hranidbi, smještaju i očuvanju zdravlja domaćih životinja te su znatno otežali brigu o domaćim životinjama.

Vučković je izvijestila da se izvanrednom mjerom pomoći osigurava nesmetana hranidba stoke na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u svrhu osiguravanja nastavka stočarske proizvodnje, stvaranje prihvatljivih tehnoloških uvjeta za uzgoj, očuvanje zdravlja stoke i provedbu mjera dobrobiti domaćih životinja.
Ministarstvo poljoprivrede će sredstva za provedbu ove Odluke koristiti za potrebe opskrbe stočnom hranom na  potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, sukladno potrebama koje će utvrditi stručne službe Ministarstva poljoprivrede.
Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u financijskom planu Ministarstva poljoprivrede za 2021. u iznosu od milijun i 500 tisuća kuna.

Stradala kućanstva u potresu oslobođena plaćanja RTV pristojbe

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je Zaključak o zaduženju Hrvatske radiotelevizije da obustavi naplatu RTV pristojbe kućanstvima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenom području.                   

HRT se tako zadužuje da u svrhu sanacije štete na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji, Zagrebačkoj županiji i Karlovačkoj županiji doprinese tako da se obveznicima RTV pristojbe stradalih u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima, otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine s mogućnošću produljenja.

Beroš: I dalje trend smanjenja covid pozitivnih, ali nema opuštanja

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Kazao je kako i dalje imamo trend smanjenja broja zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav.
"I dalje bilježimo pozitivan trend smanjenja broja novozaraženih i aktivnih slučajeva te hospitaliziranih, što utječe na popuštanje pritiska na zdravstveni sustav. Uz to, prvi puta nakon 22. studenoga zabilježili smo pad broja hospitaliziranih ispod 2000", rekao je Beroš.
Upozorio je međutim kako određeni broj covid pozitivnih osoba s razvijenim simptomima predugo odgađa obraćanje obiteljskom liječniku. "Stoga pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji neodgodive jave svom liječniku radi što boljeg ishoda liječenja", kazao je.
U nizu europskih zemalja i dalje raste broj zaraženih te stoga unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji nema mjesta opuštanju u pridržavanju epidemioloških mjera, ustvrdio je ministar.

"Od 27. prosinca do danas u Hrvatskoj je potrošena 38.281 doza cjepiva, a prema broju cijepljenih na 100.000 stanovnika prema jučerašnjim podacima Hrvatska je na šestom mjestu u EU. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljeno je 3652 osobe", naveo je.
Odaziv zdravstvenih djelatnika je, ocijenio je Beroš, vrlo dobar te je dosad cijepljeno njih 18.489.Podsjetio je kako je prva pošiljka Moderninog cjepiva od 3600 doza stigla u Hrvatsku 12. siječnja te je 2000 doza poslano u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, dok ostalih 1600 ostaje u Zagrebu radi cijepljenja pripadnika žurnih službi prije odlaska u to područje.
Postepeno se, kazao je ministar, započinje s cijepljenjem osoba s kroničnim bolestima te osoba starijih od 65 koje nisu u domovima za starije. 
Kad je riječ o organizaciji cijepljenja na terenu za izradu plana na lokalnoj razini zaduženi su ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo, a potrebno je pripremiti cjepne punktove pri domovima zdravlja ili prema procjeni županijskog stožera na nekom drugom mjestu.Nužna je i uspostava mobilnih timova koji će cijepiti nepokretne ili teško pokretne pacijente u domovima kao i timova koje se cijepljenje provesti u radnim kolektivima.

Božinović: Dio kontejnera medicinskih ustanova stavljen na raspolaganje

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je dio kontejnera u sklopu medicinskih ustanova prenamijenjen za zbrinjavanje stanovništva s područja pogođenog potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji.„Trenutno je ravnateljstvu robnih zaliha stavljeno ukupno na raspolaganje 55 takvih kontejnera”, kazao je Božinović.
Izvijestio je i da su u proteklih tjedan dana inspektori i policija obavili 29.411 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, te utvrdili 65 nepravilnosti pri čemu je izdano 58 usmenih upozorenja i pokrenuto 7 prekršajnih postupaka zbog kršenja epidemioloških mjera.Temeljem dojava i kroz redovan rad policija je također utvrdila 181 kršenje mjera samoizolacije te 4 kaznena djela zbog širenja zaraznih bolesti.

Božinović je kazao i kako je u zadnjih tjedan dana iz logističkog centra u Jastrebarskom izdano 1,15 milijun artikala zaštitne opreme odnosno oko 110 tona namijenjenih za medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi te da se trenutno u skladištima nalazi oko 650 tona ili 11,3 milijuna različitih artikala.Dodao je i da je zaprimljena 21 tona zaštitne opreme nabavljene putem Ravnateljstva za robne zalihe i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu, a riječ o opremi za testiranje, zaštitnim odijelima i maskama.

Izmjene i dopune Programa dodjele državnih potpora

Izmijenjen je i dopunjen Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti u aktualnoj pandemiji COVID-a 19.
Ministar Oleg Butković podsjetio je da je Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 posebno izrađeni Program državnih potpora na temelju Komunikacije Komisije – Privremenom okviru za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji Covida-19 od 19. ožujka 2020., a namijenjen je poduzetnicima iz sektora prometa koji su se tijekom aktualne pandemije COVID-a 19 suočili s manjkom likvidnosti. Navedenim Programom planira se osigurati održivost te povećati otpornost prometnog sektora.
Europska komisija je 30. lipnja 2020. godine odobrila navedeni Program, a Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 02. srpnja 2020. godine donijela Odluku o usvajanju Programa.
 
Temeljem četvrtih izmjena Privremenog okvira usvojenih 13. listopada 2020. godine Europska komisija omogućila je državama članicama produljenje roka trajanja već usvojenih Programa državnih potpora sve do 30. lipnja 2021. godine. Ministar je kazao da se izmjenama i dopunama povećava ukupan iznos proračuna planiran na temelju Programa sa 600 tisuća kuna na milijardu kuna, produljuje se rok trajanja Programa, odnosno potpore se prema Programu mogu dodijeliti do 30. lipnja 2021. umjesto do 31. prosinca 2020., te se Program proširuje i na djelatnosti - taksi službu i iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) motornih vozila.
Europska komisija je 18. prosinca 2020. odobrila izmjene i dopune predmetnog Programa.

Dopuna programa "COVID-19 zajam za obrtna sredstva"

Ministar Tomislav Ćorić predstavio je Zaključak o dopuni programa "COVID-19 zajam za obrtna sredstva", kojim se zadužuje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije dopuni program „COVID 19 zajam za obrtna sredstva“ na način da se program usmjeri i na mikro, mala i srednja poduzeća koja u 2020. godini ostvaruju pad prihoda od 20% i više u odnosu na 2019. godinu, a posluju na potpomognutim područjima prema indeksu razvijenosti, odnosno, jedinice područne (regionalne) samouprave razvrstane u I. skupinu sukladno  Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti Vlade Republike Hrvatske.

"Držimo da će upravo širenje programa "COVID-19 zajam za obrtna sredstva" omogućiti mikro, malim i srednjim poduzetnicima, prije svega na području Sisačko-moslavačke županije, ali i na području drugih županija koje spadaju u ovu skupinu, da dođu do likvidnosti i ostvare pretpostavke za ekonomski rast u 2021. godini i daju svoj doprinos rastu gospodarske aktivnosti", naglasio je Ćorić.
 
Dodjela potpore samostalnim umjetnicima
 
Vlada je donijela Zaključak o dodjeli potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.Potpore će se distribuirati kroz krizni fond za potporu likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih i nezavisnih profesionalca u kulturi.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o pomoći djelatnosti koju obilježavaju specifični oblici rada i nije obuhvaćena mjerama HZZ-a te im se pomaže putem posebnog fonda Ministarstva kulture i medija.
"Kroz javni poziv koji smo sad raspisali prikupit ćemo precizne podatke o prihodima samostalnih umjetnika tijekom teške 2020. godine i onda temeljem tih podataka od ožujka nastaviti bilo s mjerama izravnih potpora ili provođenjem ad hoc natječaja, kako bi omogućili njihov rad i u ovim posebnim okolnostima", rekla je.
Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova odluka poruka da je kultura važna  i u vrijeme pandemije te potresa.

Saboru upućeno Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva

Saboru je upućeno Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a temeljem zaključka Sabora koji je Vladu zadužio da mu to izvješće podnosi tri puta godišnje, dok je na snazi Odluka o proglašenju epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, donesena 11. ožujka prošle godine.U izvješću se detaljno navode i obrazlažu učinci provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, vezano uz suzbijanje epidemije bolesti covid-19
"Predmetnim izvješćem izlažu se učinci provedbe mjera u području zdravstva, socijalne skrbi, gospodarstva i društvenih djelatnosti, provedbe ostalih mjera javnozdravstvene zaštite, mjera u obveznom zdravstvenom osiguranju, znanosti i obrazovanju, unutarnjim poslovima, sanitarno-inspekcijskom nadzoru te ostali učinci postignuti mjerama iz Zakona", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Izvor: Vlada/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.