Danas novih 776 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Danas novih 776 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Danas je u RH zabilježeno novih 776 osoba zaraženih koronavirusom, a 27 je umrlih izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među zaraženima njih je 1562 na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 136 pacijenata. Trenutno je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo 3506 osoba.  Od početka zaraze do danas ukupno je zabilježeno 227.326 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 4738 umrlo. Ukupno se oporavilo 219.082 osoba, od kojih 724 u posljednja 24 sata.  U samoizolaciji su trenutno 15.702 osobe.  Do danas je ukupno testirana 1.139.956 osoba, od kojih 5735 u zadnja 24 sata.

Cijepljenje je na  visokoj razini prioriteta u borbi protiv pandemije u cijelom svijetu, a do sada je u Hrvatskoj cijepljeno oko 35.000 ljudi, pretežito medicinskog i službenog osoblja te osoba na potresom pogođenom području.

Prenosimo detaljnu kronologiju HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/702531/koronavirus-najnovije-informacije-87

➡️ Sve o koronavirusu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.326 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4.738 preminulo, ukupno se oporavilo 219.082 osoba od toga 724 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.702 osobe. Do danas je ukupno testirana 1.139, 956 osoba, od toga 5.735 u posljednja 24 sata.

➡ Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostujući u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" rekla je da će se danas održati video konferencija šefova država i vlada na kojoj će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, te da će glavna tema biti borba protiv Covida. Kad je riječ o kovid putovnicama rekla je da će se na razini EU-a donijeti jedinstveni stav, ali da sigurno neće biti ograničavanja slobode kretanja. Kad je riječ o novoj turističkoj sezoni, rekla je da su zabilježili dosta upita o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Opširnije   

➡️ U Hrvatskoj je do sada protiv COVID-a cijepljeno gotovo 55 tisuća ljudi. Prijavljene su 173 nuspojave: 166 se odnosi na Pfizer/BioNTechovo, a 7 na Modernino cjepivo. Od svih prijavljenih nuspojava analizirano ih je za sada 116. HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Opširnije

➡️ 
Naravno da će se pratiti i dalje hoće li doći do daljnjih mutacija, hoće li se morati raditi korekcije cjepiva, za sada nema indikacija da je to za sada potrebno, rekla je prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević.

➡️ Ono što treba naglasiti - da je pridržavanje svih mjera od osnovne važnosti i da na taj način našu sudbinu uzimamo u svoje ruke, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Podaci županijskih stožera:

➡ 
U gradu Zagrebu 140 osoba je pozitivno na koronavirus.

➡ Zagrebačkoj županiji 103 su novooboljele osobe.

➡ Primorsko-goranskoj županiji evidentirano je 70 novozaraženih, a umrle su dvije osobe. Na bolničkom liječenju je 57 osoba od kojih je jedna na respiratoru.

➡ Sisačko- moslavačkoj županiji 54 su novooboljele osobe.

➡ U Šibensko-kninskoj županiji 47 osoba je pozitivno na koronavirus. Trenutno je 158 aktivnih slučajeva. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 10 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 13 osoba. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 518 osoba.

➡ Na području Zadarske županije 39 je novozaraženih osoba. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 26 bolesnika od kojih je četiri na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju su tri pacijenata oboljela od koronavirusa.

➡ Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je 37 novih slučajeva zaraze, a jedna osoba je umrla. U osječkom KBC-u je 79 osoba, od kojih je 13 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici u Našicama hospitalizirano 28 pacijenata. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 784 osobe.

➡ Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizirana je 21 osoba. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji su 582 osobe.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 26 novih slučajeva bolesti COVID-19. Trenutno je aktivno 147 slučajeva, ozdravilo je 19 osoba, a na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 29 osoba.

➡️ Međimurskoj županiji evidentirano je 25 pozitivnih slučajeva. Broj aktivbih slučaja trenutno je 306. Hospitaliziran je 61 pacijent. Preminula je jedna osoba.

➡️ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 17 novih slučaja zaraze koronavirusom. U bjelovarskoj Općoj bolnici na liječenju je 29 pacijenta, od kojih je njih tri na respiratoru, a 12 pacijenata je na
opservaciji.

➡️ Požeško-slavonskoj županiji 16 je novo pozitivnih osoba. Trenutno je aktivan 141 slučaj, 107 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 214 osoba.

➡️ Vukovarsko-srijemskoj županiji 15 je novo pozitivnih, a preminula je jedna osoba. Hospitalizirane su 52 osobe, a u samoizolaciji je 459 osoba.

➡️ Virovitičko-podravskoj županiji zabilježeno je 11 novo zaraženih osoba. Preminula je jedna osoba. Hospitalizirane su 42 osobe.

➡️ S područja Ličko-senjske županije 10 je novooboljelih, a jedna osoba je preminula. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 18 osoba.

➡️ Istarskoj županiji potvrđeno je devet novozaraženih osoba. Trenutno je 139 aktivnih slučaja, u samoizolacije se nalazi 899 osoba. Hospitalizirano je 40 osoba, od toga su četiri osobe u respiracijskom centru. Preminule su dvije osobe.

Koronavirus u svijetu:

➡ 
Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu pripremaju se za brzu proizvodnju novih verzija svog cjepiva u borbi protiv zaraznijih sojeva Covida-19 otkrivenih u Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, izvijestio je britanski list Telegraph. Opširnije  

➡️ Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većini Slovenije uskoro se uz određene uvjete "otvaraju" skijališta, idući tjedan opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, a otvaraju se i tržnice, frizerski saloni i čistionice, te mehaničarski servisi, objavila je slovenska vlada. Opširnije 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.