Danas u RH 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2

Danas u RH 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentirano 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321. Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. Preminule su 32 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227 969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219 878 osoba od toga 796 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15 878 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 144 819 osoba, od toga 4 863 u posljednja 24 sata.

 Stožer civilne zaštite Istarske županije od Nacionalnog stožera cZ zatražio je da donese odluku koja će od 1. veljače na području cijele Istre omogućiti rad teretanama, fitness centrima i sportskim i rekreacijskim centrima te trening sportašima u individualnim sportovima na otvorenome. Osim toga, od Vlade i Nacionalnog stožera zahtijeva da mu nakon 1. veljače dopusti donošenje odluka o mogućim popuštanjima i strožim mjerama u skladu s epidemiološkim procjenama na području Istarske županije, ističe u priopćenju za javnost Stožer civilne zaštite Istarske županije.


Capak: U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da nije zadovoljan s dinamikom isporuke cjepiva protiv covida-19 Hrvatskoj te je zbog dolaska manje količine cjepiva najavio restrukturiranje plana cijepljenja."Nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. Dodatno nam se otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine koje su kasnije smanjene", izjavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Uspjet ćemo cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, dodao je, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom cjepivom.Pfizer je, kaže, smanjio isporku za 30 posto u idućih mjesec dana.
Izvijestio je da je Moderna također odstupila od količine doza, dolazak cjepiva kasni tjedan dana, a obećano je da će iza 1. veljače isporučiti 11.000 doza cjepiva.Naveo je kako Hrvatska u odnosu na prošli tjedan bilježi 21 posto manje novozaraženih. Najvišu incidenciju ima Sisačko-moslavačka županija sa stopom od 428 zaraženih na 100.000, a najnižu Istarska sa 114,5 novooboljelih.
Udio pozitivnih među ukupno testiranima iznosi 12,3 posto te smo na 19. mjestu u EU. Dosad je cijepljeno 64.951 osoba a u Sisačko-moslavačkoj županiji njih 5863.

Markotić: S novim mutantima smo na početku kao prije godinu dana

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut pojavama mutiranih varijanti virusa koje se brže šire, a treća varijanta je krenula iz Brazila. 
Treća varijanta virusa koja se pojavila u Brazilu razlikuje se od varijanti iz Velike Britanije i Južne Afrike. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijela kod osoba koje su razvile imunitet preboljevši bolest ili cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja, upozorila je Markotić.
Stav je Europske komisije da smo s ovim novim varijantima na početku kao prije godinu dana kada se pojavio koronavirus. Svi se nadaju da će postojeća cjepiva i testovi biti odgovarajući i za nove varijante, no moramo biti iznimno oprezni za sprječavanje njihova širenja, poručila je Markotić.

Božinović: Ne postoji nacrt prijedloga o popuštanju mjera

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik stožera Davor Božinović odbio je odgovoriti na pitanje o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera, rekavši da će se u nedjelju o tom pitanju održati sastanak na kojemu će biti  članovi stožera i ministri."Ne mogu ništa reći jer će se tek na sastanku o svemu razgovarati", rekao je Božinović.
Istaknuo je i kako ne postoji nacrt prijedloga o popuštanju mjera u ugostiteljstvu i turizmu  koji je prethodnih dana problematizirala Nacionalna udruga ugostitelja.
Potvrdio je da se provode pojačane inspekcije u skijalištima i toplicama te izvijestio da je do sada naplaćeno 99 kazni za nenošenje maski i izdano 853 upozorenja.

Istaknuo je i da je EU je spremna pomoći financijski u sekvenciranju virusa u zemljama članicama. 

"Cilj koji EK postavlja svim članicama je da barem pet posto onih koji su testirani pozitivnim na covid-19 budu sekvencirani. Moramo se dodatno angažirati da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane novih mutanata", poručio je Božinović.

Stožer: 643 zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 643 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe, izvijestio je Stožer Civilne zaštite RH.

U Hrvatskoj trenutno ima 3321 osoba zaražena koronavirusom, 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 145 pacijenata.

Od početka zaraze ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo. Ukupno oporavilo 219.878 osoba od toga 796 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4863 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina/Vlada


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.