U Varaždinskoj županiji 22 nova slučaja zaraze, od ponedjeljka u školama i učenici viših razreda osnovnih škola

U Varaždinskoj županiji 22 nova slučaja zaraze, od ponedjeljka u školama i učenici viših razreda osnovnih škola

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 171 novi slučaj.Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 103, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 226. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 273 uzorka, od kojih je 136 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 17 posto, a u svim testiranim uzorcima je 8 posto.

- Prvi put od 15. listopada je udio pozitivnih slučajeva u ukupnim uzorcima (sedmodnevni prosjek) pao ispod 10 %, nakon čak 44 % krajem studenoga, a sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika je prvi put od 15. listopada na vrijednosti 100. Još 28. studenog je bila iznad 1.200. Govorim o intervalu dužem od 3 mjeseca i upravo zbog toga treba biti posebno pozoran s popuštanjem mjera te biti spreman u svakom trenutku vratiti potrebne mjere ako dođe do promjene trenda i pogoršanja situacije – istaknuo  je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije na konferenciji za novinare u četvrtak.
Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 72 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 28 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 5 u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 25 osoba je u Klenovniku od kojih 1 na respiratoru i 14 u Novom Marofu.Tijekom 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno su dosad evidentirane 352 preminule osoba pozitivne na COVID-19, od kojih u siječnju 73. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14.675 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 189.Načelnik Županijskog stožera Vugrin je izvijestio i o zaključcima s današnje sjednice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

- Nakon analize aktualnih epidemioloških pokazatelja u Varaždinskoj županiji te konzultacija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Županijski stožer je dao preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola te njihovim osnivačima o načinu organizacije nastave. Preporuka je da svi učenici osnovnih škola, dakle od 1. do 8. razreda idu na nastavu u školu, dok bi nastava na daljinu i dalje bila za učenike srednjih škola, izuzev maturanata, učenika koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavca te za učenike Glazbene škole u Varaždinu kod izvođenja individualne nastave za koje je nastava moguća po modelu A, dakle u školi – rekao je Vugrin.Drugi zaključak je da Županijski stožer od Nacionalnog stožera neće tražiti produljenje mjera koje su dosad bile specifične za Varaždinsku županiju. Riječ je o epidemiološkim mjerama koje uključuju, između ostalog, obustavu rada muzeja, kazališta, kina, a one će na snazi biti do 31. siječnja. Time se Varaždinska županija po epidemiološkim mjerama u potpunosti izjednačava s nacionalnom razinom.

- Županijski će stožer, poučen iskustvima posljednja tri mjeseca, izuzetno pozorno pratiti razvoj epidemiološke situacije na području županije i odmah reagirati ako dođe do pogoršanja, a da bi se izbjegla situacija u kojoj smo se našli tijekom studenoga i prosinca prošle godine. Prema školama će se također individualno pristupati i, dođe li do povećanog broja slučajeva u pojedinoj školi, ona će prijeći na nastavu na daljinu. Već sada, od 62 završna razreda srednjih škola, imamo 4 razreda na online nastavi. Što se tiče cijepljenja, do 26. siječnja su u Varaždinskoj županiji cijepljene 3.304 osobe, od kojih je njih 2.651 primila jednu dozu cjepiva, a 653 osobe dvije doze cjepiva – izvijestio je Vugrin. 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.