Ravnateljstvo CZ Međimurske županije najavilo popuštanje mjera od početka veljače

Ravnateljstvo CZ Međimurske županije najavilo popuštanje mjera od početka veljače

Na današnjoj presici Ravnateljstva CZ Međimurske županije najavljeno je popuštanje mjera od početka veljače. Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji i dalje se smiruje, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, što potvrđuju današnje brojke – prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 126 testiranih osoba evidentirano je 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19.

Nakon obavljenih konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, odlučeno je da će se od ponedjeljka u školske klupe vratiti svi učenici osnovnih škola, dok će se nastava u srednjim školama nastaviti odvijati online, osim za učenike završnih razreda (maturante). Stoga, od 1. veljače 2021. godine u Međimurskoj županiji nastava će se provoditi prema modelu A (u školama) za učenike od 1. do 8. razreda u osnovnim školama te za maturante, odnosno učenike završnih razreda srednjih škola, a za učenike od 1. do 3. razreda srednjih škola nastava će se provoditi prema modelu C (nastava na daljinu).

Sukladno toj odluci, organizirat će se prijevoz i odvijanje školske prehrane, kako bi učenici mogli nesmetano, ali u skladu s epidemiološkim mjerama, obavljati svoje školske obaveze. Pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak istaknula je da će se nastava odvijati u jednoj smjeni, a s ravnateljima srednjih škola, epidemiološkom službom ZZJZ-a MŽ i prijevoznicima razrađuju se različiti modeli kojima bi se omogućio što brži povratak srednjoškolaca u školske klupe kada epidemiološka situacija to dopusti.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr.med. Višnja Smilović izvijestila je da su glavni distributeri cjepiva protiv virusa COVID-19 ograničili i smanjili količine raspoloživog cjepiva, a to se odražava i cijepljenje u našoj županiji. Do današnjeg dana, u Međimurskoj županiji cijepljene su 2 482 osobe, od toga su drugu dozu primile 703 osobe, a do kraja tjedna očekuju da će drugu dozu primiti još 300-tinjak osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 126 osoba od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 18 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 270. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo MŽ uzeto 37 345 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koja se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 4 osobe.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 53 pacijenta pozitivna na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpušteno je 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak naglasio je da je zdravstveni sustav još uvijek vrlo oprezan te nema mjesta velikim opuštanjima. U tijeku je postepena reaktivacija sustava pa je prošli tjedan reaktiviran kirurški odjel, dok je ovog tjedna reaktiviran internistički odjel Županijske bolnice Čakovec. Na COVID-19 pozitivna su 4 liječnika.

Današnja 7-dnevna incidencija iznosi 166, a 14-dnevna incidencija iznosi 347 te bilježimo stagnaciju epidemioloških podataka. Od 3. prosinca 2020. godine u Međimurskoj županiji bilježimo silaznu putanju, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da to budi optimizam, no još uvijek moramo biti oprezni i pridržavati se svih epidemioloških preporuka.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.