Varaždinskoj bolnici priznat status COVID bolnice, zaposlenici dobivaju dodatak od deset posto na plaću

Varaždinskoj bolnici priznat status COVID bolnice, zaposlenici dobivaju dodatak od deset posto na plaću

Općoj bolnici u Varaždinu priznati je status COVID bolnice, a  o značenju toga su na današnjoj konferenciji za medije govorili saborska zastupnica Natalija Martinčević, zamjenik župana  ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin te ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med.

Upravo je saborska zastupnica iz redova Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević nedavno u raspravi o izvješću o učincima provedbe epidemioloških mjera ministru zdravstva Viliju Berošu postavila pitanje o priznavanju statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin.

Varaždinska županija bila je jedna od najugroženijih u ovoj pandemiji i stoga je Opća bolnica bila pod posebnim pritiskom. Mi smo u jednom trenutku imali skoro 280 osoba s težom kliničkom slikom te smo proporcionalno bili opterećeniji i od KB Dubrave u Zagrebu koja je već bila COVID bolnica.  Ovom prilikom moram odati posebno priznanje i zahvalnost zaposlenicima varaždinske bolnice jer su svojom hrabrošću, humanošću i svojim radom bili zaista snažan nositelj borbe protiv pandemije. Zato nije bilo niti upitno s moje strane da kao saborska zastupnica pokrenem pitanje priznavanja dobivenog statusa. Dodatak na plaću od deset posto je jedan mali dio priznanja kojeg svi zaposlenici zavređuju, ali svakako važan i zato mi je dobivanje ovog statusa posebno drago  – istaknula je Martinčević.

Istaknuvši također zadovoljstvo dobivenim statusom zamjenik župana  ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin je prisutne upoznao s aktualnim stanjem vezanim uz koronavirus u našoj Županiji, ali i situaciji s cijepljenjem.

Želim naglasiti kako je tijekom 24 sata  u Varaždinskoj županiji evidentirano 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno imamo 169 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 101, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 215. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 294 uzoraka, od kojih je 87 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 13 posto, a u svim testiranim uzorcima je 6 posto – rekao je Vugrin te dodao kako je na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin 68 osoba s težom kliničkom slikom.

- Tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19 dok su dosad ukupno evidentirane 363 preminule osobe pozitivne na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14.781 osoba pozitivnih na COVID-19 što govori o činjenici da još uvijek imamo veliki broj osoba koji nije bio zaražen i prebolio bolest COVID-19. Aktivnih slučajeva imamo  167 – informirao je  prisutne zamjenik župana  ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije te dao informacije vezane za cijepljenje.

Od 2,7 milijuna doza AstraZeneca cjepiva koje pripada Hrvatskoj, 106.000 doza namijenjeno je našoj Županiji, dok bi od  Moderne trebali dobiti 39. 000 doza i od tvrtke  Johnson & Johnson 34.000 doza. Što se tiče Pfizerovog cjepiva, Varaždinskoj županiji namijenjeno je 63.000 doza. S krajem siječnja  prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije imamo 1185 osoba koje su procijepljene , odnosno primile su prvu i drugu dozu, dok je samo jednu dozu primilo 1474 osoba. Jasno je da aktualnom situacijom u kojoj je procijepljeno svega 1.6 % stanovništva Varaždinske županije ne možemo biti zadovoljni te se nadamo da ćemo uskoro dobiti veće količine cjepiva. Napominjem da je  HZJZ objavio nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi, kojima su mjere za korisnike djelomično relaksirane, a sve informacije dostupne su na njihovim službenim stranicama – zaključio je Robert Vugrin.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med se zahvalio županijskim dužnosnicima na konstantnoj potpori u borbi protiv pandemije te je istaknuo iznimnu angažiranost i humanost djelatnika varaždinske bolnice koji su bili na prvoj crti obrane od koronavirusa.

Dobivanje ovog statusa nam puno znači, ne u materijalnom smislu već u samoj činjenici da nam je na ovaj način priznata borba s pandemijom koja je kao što i sami znatei u studenome prošle godine uzela svoj mah, te je uz  veliki broj oboljelih uzela, nažalost  i veliki broj  ljudskih života. Varaždinska Opća bolnica se dakle  iskazala u najtežim danima kada je županija po incidenciji zaraze koronavirusom bila najlošija u Europi, a u jednom trenutku je bilo hospitalizirano gotovo 300 bolesnika, što bi i rijetki sustavi izdržali. Svojom požrtvovnošću, angažmanom i znanjem djelatnici bolnice su hrabro radili svoj posao često puta i danonoćno i na tome im treba čestitati. Budući da smo mi u Republici Hrvatskoj odmah iznad jedine Covid bolnice imali najviše hospitaliziranih pacijenata i budući da je 50 posto pacijenata koji su liječeni u našoj bolnici bili COVID 19 bolesnici, predložili smo resornom ministarstvu priznavanje statusa privremene COVID bolnice. Zahvaljujem se i saborskoj zastupnici koja se u Saboru angažirala kako bi naša bolnica dobila ovaj zasluženi status – rekao je Nenad Kudelić, dr.med.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.