Otišao je Dragutin Drk, direktor PS Vindija, najveći gospodarstvenik hrvatskog sjevera, obitelji pristižu izrazi sućuti

dragutin Drk

Danas je Varaždinom odjeknula tužna vijest. U 84. godini života preminuo je Dragutin Drk, generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe Vindija te jedan od najpoznatijih hrvatskih gospodarstvenika. Zaposlio se 1961. godine, uz rad je studirao ekonomiju, a samo 4 godine poslije postaje direktorom. U Vindiji je stvorio velik broj najpoznatijih hrvatskih prehrambenih brendova, a pod njegovim vodstvom, kupnjom niza tvornica tvrtka je prerasla u grupaciju. 

Rođen je 25. rujna 1937. u Varaždinu. Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin, koja je tada imala 20-tak zaposlenih, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktorom postaje 1965. i na toj dužnosti je do svoje smrti. Godine 1967. Gradskoj mljekari mijenja ime u Vindija prema špilji Vindija u Donjoj Voći. Dvije godine kasnije političkom odlukom Vindija se priključuje Zagrebačkoj mljekari ali se 1977. ponovno osamostaljuje. Na čelu Vindije proveo je 60-ak godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada.

Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike. U svoje tvrtke utkao je svoju radišnost i znanje te radio punim intenzitetom do posljednjeg dana. Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3.700 ljudi, Dragutin Drk bio je iznimno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima. Volio je i u poznoj dobi igrati tenis, a posebno je cijenio vrtnu umjetnost te njegov dom i tvrtke krasi i pomno uređeni okoliš. Preminuo je iznenada 8. veljače ujutro, izvijestili su iz Vindije.

Sućut gradonačelnika Varaždina

U povodu odlaska jednog od najvećih gospodarstvenika hrvatskog sjevera i glavnog direktora Prehrambenog sustava Vindija, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok uputio je brzojav sućuti u kojem "u ime grada i u svoje osobno ime izražava sućut obitelji, bližnjima i poznanicima kao i svim zaposlenicima poslovnoga sustava koji je gospodin Drk stvarao i vodio".

Njegovo znanje i umijeće vođenja jednoga od najvećih prehrambenih i gospodarskih subjekta u Varaždinu i Hrvatskoj ostat će trajno nadahnuće kako onima koji će nastaviti voditi sustav Vindija tako i svim poduzetnicima. Gospodin Drago nije bio samo poduzetnik i gospodarstvenik. Kao čovjek svestranih interesa, svojim je nesebičnim radom podupirao naraštaje varaždinskih sportaša, uključivao se u humanitarne aktivnosti i pomagao kulturne projekte. Nekoliko godina obnašao je i dužnost zamjenika gradonačelnika grada Varaždina (1997.-2001.), usko surađujući sa gradskom upravom u razvoju gospodarstva. Za svoje djelo primio je i Nagradu grada Varaždina. Kao i iza svih osoba koje stvaraju, iza gospodina Dragutina Drka ostat će trajno djelo, poslovni sustav Vindija, kao i nemjerljiv doprinos gradu u kojem živimo te svim onim sredinama u kojima Vindija djeluje, stoji u brzojavu sućuti varaždinskog gradonačelnika.

Sućut obitelji izrazio je i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije:

„Danas je u Varaždinu preminuo gospodin Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarstvenika, vrhunski menadžer, jedinstven i po tome što je cijeli svoj radni vijek proveo u istoj radnoj sredini u kojoj je školovanjem i sposobnošću napredovao kroz sve faze proizvodnje do pozicije predstavnika uprave i vlasnika. Poslovni moto najboljih, pa tako i gospodina Drka, sa kojim sam blisko surađivao preko 40 godina bio je „Samo najbolje je dovoljno dobro“.

Svi mi koji smo ga poznavali i cijenili, a posebno 5000 obitelji vezanih uz poslovni sustav koji je vodio duboko smo svjesni činjenice da će biti nemoguće nadoknaditi njegov odlazak. U svoje i u ime svoje supruge obitelji izražavam najdublju sućut“ 

foto: Krešimir Đurić, Varaždinske vijesti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.