Horvat u Petrinji: U završnoj smo fazi formiranja mobilnih timova koji će građanima pomagati oko dokumentacije

Horvat u Petrinji

Članovi Stožera za uklanjanje posljedica potresa razgovarali su u Petrinji na sastanku s načelnicima općina i županije o uklanjanju objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi, a ministar prostornog  uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio je i izmjene i dopune Zakona o obnovi.

Ministar Horvat, koji je i zamjenik voditelja Stožera, rekao je novinarima  da je na sastanku najavljeno usvajanje programa mjera prema kojima će svi građani Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije dobiti mogućnost "da krenu s podnošenjem zahtjeva, da se izjasne o tome kakav oblik obnove participiraju".

"U prezentaciji Zakona jasno smo se dogovorili sve i u vezi s prioritetnim uklanjanja građevina koje su do te mjere pretrpjele destrukciju da ih je nužno što prije ukloniti jer prijete ljudima, odnosno mogu stvoriti probleme i na susjednim zgradama", dodao je.

"Moja je zamolba gradonačelnicima, načelnicima i voditeljima lokalnih stožera, a vidim da se na terenu u tom smjeru i radi, da nam pomognu u angažiranju onih suvlasnika i vlasnika objekata koji će se rušiti s obzirom na ovaj skraćeni postupak i anuliranje potrebe na izradu projekta, odnosno svođenje projekta na jedan jednostavni elaborat, koji će se morati napraviti da bismo zgradu srušili", rekao je ministar. Kako je dodao, bit će potrebna suglasnost vlasnika i svih suvlasnika, a ondje gdje se ne bude moglo doći do suglasnosti u upravnom će postupku rješenje o uklanjanju takve građevine donijeti građevinska inspekcija.

Horvat je također rekao kako je danas dobio informaciju da je završnoj fazi sastavljanje mobilnih timova koji će građanima na terenu pomoći popunjavati zahtjeve i prikupljati svu potrebnu dokumentaciju.

"Aplikacija e-obnova dostavljena je na ministarstvo, ona je puštena, a u ovom trenutku traje umrežavanje svih potrebnih registara da bi mobilni timovi imali dostup svim relevantnim informacijama potrebnim za zahtjev", rekao je.

Horvat je izjavio da su u proteklih nekoliko dana mobilizirali šest trgovačkih društava za koje drže da "imaju stručnu i educiranu radnu snagu za takav obujam i vrstu posla, da imaju svu potrebitu dokumentaciju i dozvole". Osigurana je i pratnja da se s mehanizacijom dođe na područje Sisačko-moslavačke županije.

"Prioritetne liste iz Siska i Petrinje su već stigle, a tijekom dana očekujemo i prioritetnu listu iz Gline. Država je i Petrinji i Glini i Sisku dodijelila državno zemljište na kojem će se organizirati reciklažna dvorišta za dopremu mješovitog otpada. Na tim će lokacijama biti organizirana selekcija otpada i odgovarajuće zbrinjavanje bez obzira na vrstu", rekao je Horvat. Kako je dodao, budući da su se zgrade urušile, a vlasnici iz njih nisu mogli izvući vrijednu imovinu, to će se uz maksimalnu sigurnost svakog pojedinca, gdje je to moguće, učiniti na prostoru reciklažnih dvorišta.

Horvat je rekao da tvrtke izlaze na teren čim se obave sve pripreme. "Onim tempom i dinamikom kojim će se elaborati dostavljati u Stožer, takvim će se prioritetima i dinamikom firme uvoditi u posao. Elaborati se ugovaraju, mi smo već nekoliko takvih elaborata ugovorili, a tim će se tempom posao nastaviti na terenu", rekao je ministar Horvat.  

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.