Ministar Beroš komentirao AstraZeneca cjepivo, okupljanja i mjere; danas 376 novih slučajeva koronavirusa u RH

Beroš
U protekla 24 sata zabilježeno je 376 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.550. Među njima je 1.029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 88 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 397 osoba, a testirano je njih 6.340. Ukopno je 236.709 osoba oboljeo od koronavirusa, od kojih je 5.263 umrlo. Ukupno se oporavilo 228.896 ljudi, od čega 397 u posljednja 24 sata.
Ministar Vili Beroš izvijestio je da je jutros razgovarao s predstavnicima umirovljeničkih udruga koji traže da se osobe starije od 65 godina ne cijepe cjepivom AstraZeneca, rekavši da su im preneseni stavovi temeljeni na struci. -Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama", dodao je. Ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da su epidemiološke mjere kristalno jasne i da bi se trebale odnositi na sve građane. U povodu jučerašnjeg skupa u Stepinčevu na Kaptolu, gdje je bilo više od 25 ljudi rekao je - 
Nisam točno upoznat s okolnostima, ne znam kakva je bila epidemiološka situacija, rekao je Beroš novinarima prije sjednice Vlade  odgovarajući na pitanje o skupu ispred katedrale, gdje je Alemka Markotić govorila pred puno više od 25 ljudi.

Svi bi se trebali pridržavati ograničenja za 25 osoba

- Epidemiološke mjere su jasne, kristalno jasne i trebale bi se odnositi na sve. Ako se ne zatraži neko posebno dopuštenje od određenih županijskih sjedišta, mislim da bi se svi zajedno trebali pridržavati te granice od 25 ljudi, svi bez iznimke.Ministar je također izvijestio da je jutros razgovarao s predstavnicima umirovljeničkih udruga koji traže da se osobe starije od 65 godina ne cijepe cjepivom AstraZeneca, rekavši da su im preneseni stavovi temeljeni na struci.

-Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama. Hrvatska liječnička komora i udruge liječnika također su naveli da cjepivo sprečava najteže oblike bolesti, kao i smrt - rekao je Beroš.
Također smo rekli da svi koji se različito propagiraju moraju biti svjesni rizika slanja pogrešne poruke, koja nekoga može koštati života, upozorio je te najavio da se proizvođač cjepiva obvezao pružiti nove informacije u roku od dva do tri tjedna.
- Ne postoji medicinski razlog zašto cjepivo koje djeluje u dobi od 55 godina ne djeluje u dobi od 60, 65 ili 70 godina. Sva tri cjepiva koja su odobrena i u uporabi su u Hrvatskoj štite u najvećoj mogućoj mjeri od smrti i teški oblici. bolesti  - istaknuo je.U vezi s pojavom nove tzv. britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš je izvijestio da su epidemiolozi prikupljene uzorke poslali Europskom centru za kontrolu bolesti, kako bi bili sigurni da je riječ o novom soju. - U ovom trenutku ne postoje novi elementi ili saznanja da još uvijek imamo ove slučajeve, iako je realno moguće da ih imamo - rekao je.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras cijepljen iako je svladao koronu, Beroš je osudio svako cijepljenje preko reda jer se na taj način nekome oduzima pravo na njegovo cjepivo. - Ako postoje podaci da je to bilo u većoj mjeri, ne isključujem mogućnost kontrole.  Vjerujem da se cijepljenje odvija adekvatno, ima li nečeg pretjeranog što ne mogu reći, osuđujem takve pojave - rekao je.

Rizik od poroda u kući je ekstreman 

Govoreći o tragičnom slučaju u Ivancu, gdje je tijekom poroda kod kuće umrlo novorođenče, tvrdilo je da nema dovoljno podataka o incidentu.Prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, porođaj u kući nije moguć u Hrvatskoj, nisu ispunjeni svi preduvjeti da porođaj u kući bude siguran, podsjetio je.-Moramo razmišljati o zaštiti ženskih reproduktivnih prava i o nečijoj želji da se porodi kod kuće, apsolutno razumijem tu želju. Međutim, sve žene koje žele roditi kod kuće moraju shvatiti da je rizik ekstreman, vrlo velik.
Rekao je da sada nije dobro prebacivati ​​odgovornost na Ministarstvo zdravstva, koje trenutno ne vidi način da organizira pružanje odgovarajuće zdravstvene zaštite u slučaju porođaja u kući.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.