U Hrvatskoj 371 novozaraženi, ministar Vili Beroš rekao je da je cijepljenje preko reda za moralnu osudu

U Hrvatskoj 371 novozaraženi, ministar Vili Beroš rekao je da je cijepljenje preko reda za moralnu osudu

Hrvatska u osljednjih 24 sata ima 371 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ministar Vili Beroš rekao je da pretjerano cijepljenje osoba koje nisu u prioritetnim skupinama treba moralno osuditi. Izrazio je nadu da takvi slučajevi neće baciti sjenu na ono što je učinjeno u proteklih godinu dana u borbi protiv koronavirusa.
Ministar je izjavio i da ne bježi od utvrđivanja okolnosti takvih slučajeva. "Mislim da moramo vidjeti gdje su cijepljeni i tko ih je cijepio", istaknuo je dodajući da ne zna mogu li i zdravstveni radnici koji su cjepivo dali neprioritetnim skupinama biti krivično odgovorni.
"Ne znam postoji li mogućnost sankcioniranja takvih ljudi, osim moralne osude. To je neprihvatljivo jer oduzima prava onima koji su možda stariji i bolesniji", rekao je. Djelatnici zdravstvene inspekcije mogu provjeriti godinu, OIB, mjesto i vrijeme cijepljenja uvidom u registar cijepljenih, pa se iz tih podataka mogu iščitati neki elementi. Beroš napominje da se ideja uspostave registra cjepiva temelji na potpunoj transparentnosti plana cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj.
No, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić potvrdio je da trenutno postoji nesklad između onih koji su upisani u registar cijepljenih i broja doza konzumiranih cjepiva.

10 do 15 posto cijepljenja nije upisano u registar

"Otprilike 10 do 15 posto manje ih je upisano nego cijepljeno, jer paralelno svakodnevno istražujemo županijske biroe o tome koliko je doza upotrijebljeno i vidimo tu razliku u registru", rekao je Kaić.Procijenio je da je vjerojatni razlog tome kašnjenje s registracijom jer je mrežni registar nepraktičan za upotrebu, pa se cijepljene osobe na licu mjesta upisuju u fizičke popise, koji se potom upisuju u registar. Beroš je istaknuo da je danas HZJZ-u poslao dopis u vezi s odgodom upisa cijepljenih u registar u kojem je zatražio ažuran unos podataka u registar cijepljenih. Na pitanje o ljudima koji ne mogu dobiti cjepivo jer nisu u prioritetnoj skupini, kao što je slučaj građanina koji čeka kemoterapiju i ne može ići u nju jer još nije cijepljen, Beroš je rekao da to nije moguće za predviđanje svih elemenata cijepljenja."Ne postoji zapreka za sve one kojima je potreban kirurški zahvat ili bilo koji drugi invazivni postupak da se prijave zdravstvenoj ustanovi i dobiju cjepivo za njih. Takva mogućnost nije predviđena, ali nema problema da se takve stvari uključe u protokol liječenja ", rekao je. 
Ministar je uputio pismo HZJZ-u tražeći uspostavu protokola o neiskorištenim dozama cjepiva, a problemi poput ove mogu se ispraviti u protokolu.

Božinović: Ne tumačim što inspektori rade

Na pitanje jesu li organizatori mise, koja je na Stepincu održana ispred katedrale, kao odijelo i udruge glas poduzetnika koji bi trebali organizirati prosvjed dobili prekršajne prijave jer je riječ o više od 25 ljudi, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalne Osoblje
Davor Božinović rekao je da ne tumači ono što rade policijski inspektori.Tvrdio je da je Glas poduzetnika "danima pozivao građane da dođu na prosvjed", a izvijestio je o protestu 25 ljudi."Veliki broj inspektora izašao je na teren i tamo su nešto pronašli. Kao šef ministarstva nikada ne tumačim što rade policija i inspekcijske službe, donijeli su zaključke i obavijestili nadležna tijela", rekao je Božinović.
S druge strane, Stožer radi u dijalogu s vjerskim zajednicama, pa je omogućio održavanje misnih slavlja, dodao je Božinović, navodeći primjer da su zabrane pale na ustavnim sudovima u Francuskoj i Belgiji. 
"Imate većinu zemalja, uključujući Hrvatsku, u kojoj pokušavamo pronaći održivi model u dijalogu s crkvom. Crkve i mise ne bi trebale biti zatvorene i zabranjene, jer pitanje je koliko bi ta zabrana trajala, do prve odluke Ustavni sud. kako bi se izašlo u susret potrebama vjernika, a s druge strane zaštitili životi i zdravlje ljudi ", rekao je Božinović.

Preliminarno pozitivno na britanski soj virusa 11 osoba

Kaić je izvijestio da je do sada u Hrvatskoj zabilježeno 11 osoba pozitivnih na britanski soj koronavirus. "To su preliminarno pozitivno, ali postoji vrlo mala vjerojatnost da ih neće potvrditi naknadni test", rekao je Kaić dodajući da su pacijenti bili iz Zagreba, Slavonije, Brodsko-posavske županije i Sisačko-moslavačke županije. Istaknuo je kako dnevni broj novih otkrića i dalje opada, a u Hrvatskoj je stopa incidencije od 14 dana 135, što nas čini petom državom s najnižom stopom u Europskoj uniji.Do sada su zabilježene 732 nuspojave na cjepivo, od čega 712 na Pfizer i 20 nuspojava na Modern's cjepivo, što odražava omjer upotrebe ova dva cjepiva u Hrvatskoj, gdje se Pfizer do sada najviše koristio. Do danas je cijepljeno 112.744 doze, a cijepljeno je 64.775 ljudi, pri čemu je završeno 47.969 cijepljenja jer su primile dvije doze cjepiva.

Nove Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/nove-odluke-stozera-civilne-zastite-republike-hrvatske-3710/3710.



Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.