Španjolska: Robne kuće nude pomoć u cijepljenju

Španjolska: Robne kuće nude pomoć u cijepljenju

Španjolski supermarketi, robne kuće, prodavaonice hrane i kompanije za distribuciju ponudile su pomoć zdravstvenim ustanovama da smanje pritisak u vezi s cjepivom protiv korona virusa.

Pet velikih maloprodajnih udruženja uputila su pismo zdravstvenim ustanovama u kojem navode da bi njihove članice mogle same cijepiti svoje radnike kako bi se ublažio pritisak na medicinski sektor.

Kompanije, uključujući “El Corte inglez”,”Carrefour” i IKEA priopćile su da mogu djelovati strogo u skladu s nacionalnom strategijom cijepljenja.

Iako je Španjolska u početku priopćila da bi njena mreža primarne zdravstvene zaštite mogla realizirati plan cijepljenja, očekivano ubrzanje isporuke cjepiva u drugom kvartalu potiče regionalne vlasti da razmotre mogućnost pretvaranja velikih mjesta u improvizirane centre za cijepljenje.

Madrid je već ranije rekao da će koristiti stadione, a druge regije kao što su Andaluzija, Valencija i Katalonija razmatraju svoje opcije, uz moguće korištenje katedrala. U gradu Ronda u Andaluziji već je počelo cijepljenje iz automobila.

Da bi postigle cjepivo od 70 posto od 47 milijuna stanovnika do ljeta, neke lokalne vlasti razmatraju angažiranje kao ispomoć penzioniranih liječnika, studenata i ljekarnika.

U prvoj fazi zaštite stanara domova za stara lica i zdravstvenih radnika Španjolska je upotrijebila 2,3 milijuna doza.

Vlasti će uskoro početi cijepljenje šire populacije, uključujući radnike u okviru ispomoći u kući i fizioterapeute cjepivom “Astra Zeneke”, koja je odobrena za osobe starijeod 18 do 55 godina.

U Madridu je i dalje na snazi policijski sat od 23.00, a u regiji Castilla-La Mancha ponovo rade kafići.

Međutim, u Valenciji, gdje će oštre restrikcije ostati na snazi do ožujka, detektirana su tri slučaja infekcije južnoafričkim sojem virusa korona.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.