U Hrvatskoj danas 544 novih slučajeva zaraze koronavirusom, o godišnjici pandemije raspravljala Vlada

BEROŠ

U  Hrvatskoj je danas izviješćeno o 544 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 12 osoba. Prema izviješću Stožera u Hrvatskoj je trenutno 2933 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima su 790 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 70 pacijenata.  U samoizolaciji je trenutno 12.869 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.327.769 osoba, među kojima 6433 u posljednja 24 sata. 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 241.592 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5489 umrlo.  Ukupno se oporavilo 233.170 osoba od toga 278 u posljednja 24 sata.

 Tema obljetnica borbe protiv koronaviusa danas je raspravljena na sjednici Vlade RH. Premijer je istaknuo da je najvažnije bilo i ostalo očuvati zdravlje i vitalnost gospodarstva, te izrazio sućut obitejima umrlih.

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako je točno godinu dana od pojave prvog slučaja zaraze covida-19 u Hrvatskoj, da je zdravstveni sustav virus dočekao spreman, a dosad je hospitalizirano više od 28.000 covid pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. 
"U godinu dana ukupno je hospitalizirana više do 28.000 covid pacijenata, dosad je oboljelo i nešto manje od 13.000 zdravstvenih djelatnika. Zdravstveni sustav novi virus dočekao je spreman te je dobrom reorganizacijom i prilagodbom osigurana kontinuirana zdravstvena skrb", rekao je ministar Vili Beroš.
"Otpornost zdravstvenog sustava karakterizira i sposobnost planiranja i prilagodbe neplaniranim okolnostima kako bi se održala aktivnost od vitalnog značenja. Iako na trenutke znatno opterećen, zdravstveni sustav ostao je stabilan, bez ugroze vitalnog funkcioniranja. To pokazuje snagu naše struke, medicinskog kadra i organizacije", dodao je.Beroš je rekao i kako je u 2020. zabilježen porast broja hospitalizacija zbog tumora u odnosu na 2019., što ukazuje na posebnu skrb zdravstvenog sustava na tu skupinu bolesnika.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacija, ministar zdravstva je rekao kako bilježimo blagi porast broja novozaraženih.
Do danas je u Hrvatsku stiglo 251.070 doza cjepiva, a cijepljeno je 135.756 osoba - 77.245 jednom a 58.511 docijepljeno je drugom dozom.
U Zagrebu je u sklopu druge faze cijepljenja starijih osoba i kroničnih bolesnika u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ),  cijepljeno 926 osoba.
Dosad je zaprimljena 991 prijava nuspojave cjepiva, a najčešće se radilo o blagim i prolaznim reakcijama, naveo je ministar zdravstva Beroš.

Božinović: Stožer civilne zaštite donio 300 odluka o nužnim epidemiološkim mjerama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Stožer civilne zaštite, otkad je lani zabilježen prvi slučaj koronavirusa, donio ukupno 300 odluka o epidemiološkim mjerama, a izdan je oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene.Od 300 odluka koje je Stožer donio od 19. ožujka 2020. do 19. veljače ove godine, trenutno je na snazi 28 odluka, od toga 17 na nacionalnoj razini, deset na regionalnoj i jedna na lokalnoj razini, kazao je Božinović osvrćući se na ključne aktivnosti tog tijela u proteklih godinu dana.Ministar je istaknuo da se, kada je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, po prvi put istodobno aktiviralo svih 577 stožera civilne zaštite s 4600 članova.
U danima najvećeg opterećenja dodatno je angažirano oko 14.000 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite te na dnevnoj bazi oko 7000 policijskih službenika, naveo je Božinović.

Opremanje zdravstvenih ustanova

Istaknuo da je dosad za potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova te za potrebe Hrvatskog Crvenog križa i tijela državne uprave, iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdan oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene.
„Najviše zaštitne opreme koja je  dopremljena s 12 brodova i devet aviona pristiglo je iz Kine, a 85 posto sredstava dobiveno je iz Europske unije, od ukupno 62 milijuna eura“, obrazložio je ministar Božinović.
U Logističkom centru te regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 15 milijuna različitih artikala zaštitne opreme, odnosno 600 tona.
Ravnateljstvo civilne zaštite i pripadnici Državne intervencijske postrojbe u suradnji s policijskim službenicima obavili su 167.735 inspekcijskih nadzora i izdali 6540 usmenih upozorenja. Podneseno je 198 prekršajnih naloga protiv pravnih i fizičkih osoba.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 16.638 nadzora, prilikom čega je utvrđeno 96 nepravilnosti te je izdano 117 usmenih upozorenja.Zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera utvrđeno je 40 prekršaja, a bit će podneseno 18 prekršajnih naloga. Policijski službenici utvrdili su 232 kršenja mjera samoizolacije te će za isto biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, naveo je Božinović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.