Prošla je godina dana od početka borbe s koronavirusom u Varaždinskoj županiji

OBV  godinu dana nakon početka pandemije

Prije točno godinu dana u Varaždinskoj je županiji zabilježen prvi slučaj koronavirusa. U povodu te činjenice u Općoj bolnici Varaždin održana konferencija za medije s osvrtom na događanja u proteklih godinu dana i na aktualnu epidemiološku situaciju, a javnost je informirana i o statusu cijepljenja. Konferenciju za medije održali su načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, ujedno i zamjenik župana  Robert Vugrin, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. i Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog, voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin je u uvodu naznačio  kako je Varaždinska županija najteže razdoblje proživljavala tijekom studenog i prosinca prošle godine, dok je bolnički sustav svoj vrhunac opterećenosti imao kada je na liječenju bilo 278 osoba s težom kliničkom slikom, a što se tiče broja bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja, vrhunac je bio kada je u jednom danu čak dvadeset i četiri oboljelih bilo na respiratoru .

Tijekom prosinca prošle godine Stožer je izdavao i propusnice građanima, a na tim je poslovima bilo angažirano tridesetak županijskih djelatnika. Putem mailova zaprimljeno je čak 12 tisuća zahtjeva, a putem aplikacije e-Građani dodatnih 8 tisuća. Više od dvadeset tisuća zahtjeva je obrađeno u devet dana. Početkom studenog mjeseca prošle godine imali smo od svih županija najveći rast oboljelih , najveća odstupanja od nacionalnog prosjeka , a naša se upozorenja nisu shvaćala ozbiljno. Bili smo šesnaest  dana regija s najgorom epidemiološkom situacijom na europskom kontinentu. To nam je uzrokovalo i najveći broj hospitaliziranih u Hrvatskoj  i najveći broj smrtnih slučajeva na broj stanovnika. Danas tijekom posljednjih 24 sata imamo 11 novih slučajeva, 7-dnevnu incidenciju od 50 1200.

Danas imamo 40 osoba na bolničkom liječenju, a već peti dan smo bez oboljelih na respiratoru te šesti dan nemamo preminulih osoba – pojasnio je Robert Vugrin te iskoristio priliku i zahvalio se svim službama koje djeluju u okviru Stožera Civilne zaštite i svima ostalima koji su doprinjeli u borbi protiv ove epidemije. Posebno se zahvalio građanima na razumijevanju  i strpljenju. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. kazao je da je bolnica imala 1340 hospitaliziranih pacijenata kumulativno, s prosječnom dužinom ležanja od 16 dana, a neki oboljeli su ležali i po nekoliko mjeseci.

OBV u tijeku pandemije provela mnoge reorganizacijske promjene, od postavljanja trijažnih šatora i kontejnera, reorganizacija odjela i postala u Covid centar

Naša statistika se uklapa u generalnu statistiku koja kaže da do deset posto zaraženih osoba završe kao bolesnici u bolnici. Blizu deset posto ukupnog broja detektiranih bolesnika je završilo na liječenju kod nas. Jedan  posto od svih bolesnika završilo je na liječenju na jedinici intenzivnog liječenja i velik broj njih je nažalost  preminulo- ističe ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Naznačio je da je bolnica prošla kroz mnoge reorganizacijske promjene, od postavljanja trijažnih šatora i kontejnera, reorganizacije odjela, problema s opskrbom s kisikom, izrade novih instalacija, nabavke high-flow uređaja, nabavke respiratora, reorganizacije rada te su pritom otvoreni dodatni odjeli.

U jednom trenutku smo imali tri jedinice intenzivnog liječenja koje su se bavile liječenjem isključivo covid 19 bolesnika, plus još dvije koje inače postoje u bolnici. Imali smo u jednom trenutku 14 odjela koji su liječili isključivo covid bolesnike. Opća bolnica Varaždin ima oko 1900 zaposlenika, blizu 500 bilo ih je zaraženo i preboljelo infekciju koronavirusom. Dvadeset i pet posto naših djelatnika zarazilo se radeći s korona bolesnicima. Poznata je činjenica da je postotak obolijevanja zdravstvenog osoblja puno viši nego u općoj populaciji. U jednom trenutku je 10 posto bilo van službe, imali smo 160 ljudi što zaraženih što u samoizolaciji. Bez pomoći zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske, preko Ministarstva zdravstva, ne bi uspjeli prevladati taj val Usprkos činjenici da su preko 50 posto pacijenata u bolnici bili covid 19 bolesnici, liječili smo i druge bolesnike, nažalost u bitno manjem opsegu. Po smirivanju situacije sada smo se vratili gotovo u normalu- zaključio je Kudelić te se zahvalio svima na pomoći i strpljenju.

 Voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog je rekla kako je Zavod za javno zdravstvo neiscrpno radio unatrag ovih godinu dana u borbi protiv covid-19 infekcije.- Unatoč svom umoru, nastavljamo ovu borbu i dalje.

Ulazimo u novu fazu protuepidemijskog djelovanja, a to je dugo očekivano cijepljenje

Sredinom veljače smo ušli u drugu fazu cijepljenja prema osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima koje sprovodimo na način da se cjepivo distribuira prema liječnicima obiteljske medicine, koji onda prema prioritetnoj listi odabiru pacijente i pozivaju ih na cijepljenje. Ukupno je do sada utrošeno već preko 10.600 doza cjepiva– izvijestila je Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.