Komemoracija u povodu smrti Milana Bandića

Komemoracija u povodu smrti Milana Bandića

Sve je spremno za sutrašnji posljednji ispraćaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji počinje u 12 sati na zagrebačkom Mirogoju. Prema želji obitelji, Milan Bandić bit će sahranjen na početku mirogojskih arkada. Pogreb će voditi kanonik zagrebačke prvostolnice Zlatko Koren uz asistenciju austrijskog biskupa Egidija Ivana Živkovića. Na pogrebu će govoriti isključivo kao prijatelj obitelji Ljubo Jurčić i obnašateljica funkcije gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Sudjelovat će klapa Sv. Juraj, pjesmu će izvesti i Đani Stipaničev.

Na sahrani će biti premijer Andrej Plenković, očekuje se više od 150 ljudi, uglednika, političara, prijatelja obitelji, ljudi iz sportskog, kulturnog, društvenog života grada Zagreba. No očekuje se i više desetaka tisuća građana. Kako će to biti usklađeno s epidemiološkim mjerama, za sada se ne zna. Od ranih jutarnjih sati autobusi prema Mirogoju kretat će s Kaptola i Velesajma.

U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je komemoracija u povodu smrti gradonačelnika Bandića. Poslano je 150 pozivnica istaknutim osobama iz političkog, društvenog, sportskog, gospodarskog života Grada Zagreba, a došli su i gosti iz inozemstva. 

Kako bi i građani mogli pratiti komemoraciju, na zgradi HNK postavljen je videozid, a komemoraciju ste mogli pratiti i na HRT 4, kao i preko multimedijske platforme HRTi, na Youtube kanalu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici HRT Vijesti.

Zagrebačka filmharmonija izvela je pjesmu "Fala". Nakon kratkog filma o životu i djelu Milana Bandića dvoranom HNK, prolomio se gromoglasan pljesak.

U Govoru Jelena Pavičić Vukičević je između ostalog istakla: - Nećemo se više nikad moći veseliti njegovom društvu, smijati njegovom humoru. Napustio nas je jedan od najvećih među. Njegovo ime će zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana. Napustio nas je čovjek u čijem srcu je bilo mjesta za sve. Čovjek koji je u našem ideološki opredijeljenom društvu pokazivati širinu i otvorenost. Imao je razumijevanja za čovjeka i njegove potrebe. Nije se osvrtao na kritičare. Koračao je ulicama Zagreba, kako onim asfaltiranom, tako i onim blatnjavim. Stvarao je hrvatsku metropolu i živio za nju: Stvarao je i grad koji je osjećao i Hrvate u BiH. Široke hercegovačke duše i purgerskog šarma. Zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperature. Preobrazio je sive vedute Zagreba iz 90-ih u središte ovog dijela Europa.

- Za njega nije bilo nemogućeg ostvarenja. Često ga nismo mogli pratiti u brzinu rada, bio je korak ispred drugih. Boljele su ga rane i nevolje stanovnika Zagreba. Imao je vremena za sve i svakoga, ali nažalost ponajmanje za sebe. Teško da ćemo više ikad imati takvog gradonačelnika, koji će davati toliko od sebe za boljitak grada. Njegovim je odlaskom Zagreba i Hrvatska izgubila puno. Kad padne hrast u čijoj smo se hladovini krijepili desetljećima, tek tada vidimo kolika praznina ostaje.

- Dragi Milane, znamo da si otišao na bolje. Otišao si ponosno, nepobjediv, koračajući ulicama svog Zagreba onako kako si to toliko puta znao raditi. Smrt te istrgla iz tvoje obitelji, grada, stranke koju si stvorio i svog zavičaja, Hercegovine, koja te toliko voljela. Sugrađani su ti šest puta dali povjerenje i smatrali te prijateljem. Bio si čovjek, humanist, političar koji promiče zajedništvo i gleda budućnost, a ne prošlog. Hvala ti što si sve nas tjerao da se ne zadovoljavamo prosječnošću da ne posustajemo i da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo. Danas mi se čini kao da si u svom životu upoznao barem polovicu stanovnika Zagreba, a i oni koji te nisu znali osobno su te poštovali: Otkriti svrhu cijelog života i dati cijeloga sebe je milost, a ti si dragi gradonačelniče imao tu milost s neba. Hvala ti u ime svih nad u Zagrebu i nas u gradskoj upravi. Čast nam je da smo bili tvoji suradnici i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje je nastaviti tamo gdje si stao, tek tada će tvoje životno djelo imati potpuni smisao. Počivaj u toliko zasluženom miru, rekla je.

Poruku sućuti poslao je i premijer Andrej Plenković:

- Građani su mu šest puta dali povjerenje da bude gradonačelnik, bio je zastupnik u Saboru, nakon dva desetljeća rada iza sebe je ostavio brojne projekte koji su pridonijeli razvoju Zagreba. Proteklih pet godina surađivao sam s gradonačelnikom te smo podupirali razvoj grada. Gradonačelnika je karakterizirala neiscrpna radna energija i entuzijazam. Ostat će upamćen po nastojanjima da čini dobro za Zagreb i Zagrepčane, ali i brojne druge krajeve, poručio je.

Azimov: Iskreno tugujem zbog smrti dragog prijatelja

Dražen Siriščević je pročitao poruke sućuti čelnika pravoslavne crkve, Islamske zajednice i samostana crkve u Kninu. Potom je Zagrebačka filharmonija izvela pjesmu Ive Robića Golubovi i Tvoja zemlja Vice Vukova. 

Siriščević je nakon toga pročitao poruku bivšeg ruskog veleposlanika Anvara Azimova, koji je predložio da Bandić dobije trg u Zagrebu.

-  Iskreno tugujem zbog prerane smrti mog dragog prijatelja i brata, istinske legende Zagreba koji je nesebičnim radom proslavio Zagreb i cijelu Hrvatsku. Smatram da je potrebno podići spomenik slavnom sinu grada Zagreba i hrvatskoga naroda. Dukobo tugujem, plačem i u ovim teškim vremenima sam s vama, poručio je.

Obuljen Koržinek: Sjećat ćemo ga se po neiscrpnoj energiji

Zagrebačka filharmonija izvela je skladbu "Zagreb, Zagreb". Siriščević je pročitao poruku sućuti načelnika hercegovačkog mjesta Grude, a potom poruku Društva distrofičara Zagreb:

- Stali smo da se poklonimo svom gradonačelniku, on zna da smo ga voljeli i cijenili, što nam je istom mjerom uzvraćao.

- Poštovana obitelji, suradnici gradonačelnika, dragi Zagrepčani, u ime Vlade izrazila bih sućut i suosjećanje u povodu prerane smrti gospodina Milana Bandića. Najdugovječniji zagrebački gradonačelnik bio je na čelu grada dva desetljeća, surađivao je s različitim vladama i ministrima različitih političkih opcija. Suradnja Zagreba i Vlade bila je obilježena uzajamnom željom da se potakne razvoj glavnog grada, da se pridonese boljitku građana i vidljivosti metropole. U posljednjih pet godina surađivali smo s gradonačelnikom vodeći se tim principima, realizirali smo brojne projekte. Nakon razornog potresa naša suradnja bila je dodatno motivirana željom da se pomogne građanima čiji su domovi stradali u potresu i da radimo na obnovi Zagreba. Kao ministrica kulture često smo se susretali na različitim kulturnim događanjima. Dijeli smo odgovornost za upravljanje nekolicinom ustanova, kao što je slučaj s HNK u kojem smo puno puta dijelili mjesto u svečanoj loži. Milan Bandić živio je svoje političko i javno djelovanje u najdoslovnijem smislu riječi.

- Svojom energijom je obilježio razvitak grada u svakom području. Iza njega su ostali brojni veliki projekti, ali i male humane geste posvećene pojedincima. Njegovi politički oponenti česti su iznosili kritike njegovog načina upravljanja gradom, ali činjenica da su ga Zagrepčani birali šest puta izaziva poštovanje, po tome je bio jedinstven i po tome će ga pamtiti i Zagreb i Hrvatska. Prihvaćao je različitost, komunicirao je sa svima, bio je u stanju saslušati, razumjeti i uživjeti se u stavove i razmišljanja mnogih. Dan Milana Bandića trajao je puno dulje od prosječnog. Odvijao se brojnim paralelnim pravcima koje je urođenim umijećem upravljanja vješto povezivao, rekla je HDZ-ova ministrica.

- Sjećat će ga se po neiscrpnoj energiji, želji da svugdje bude prisutan, da sa svakim građaninom razmjeni lijepu riječ, rukuje se. Na kraju, još jednom svima u ime Vlade izražavam sućut, zaključila je.

Jandroković: Nisam očekivao da će gradonačelnik tako otići

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković došao se upisati u knjigu žalosti povodom smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

- Nisam očekivao da će gradonačelnik Zagreba na taj način otići. Gospodin Bandić bio je šest puta izabrani gradonačelnik. On je pet puta biran i u Sabor, jedno kraće vrijeme je proveo kao zastupnik. Imao je dobru političku karijeru. Obilježila ga je strašna radna energija. Nisam poznavao niti jednog političara koji je imao toliku radnu energiju, toliko strasti za posao koji je radio za Zagreb. Bio je politički vrlo snalažljiv, pamtit ćemo ga po tome, rekao je Jandroković.

Komentirao je i nedolazak Milanovića i Plenkovića na današnju komemoraciju.- To je odluka svakoga od nas. Znam da su zauzeti i predsjednik Republike i predsjednik Vlade, ali isto tako znam da će premijer doći sutra na sprovod.

Osvrnuo se i na komentare političkih oponenata na Bandićevu smrt.

- Mene su roditelji učili da kad netko umre da iskažem sućut, suosjećanje s njegovim bližnjima. Meni su potpuno neprimjereni komentari, posebno prvi dan, koji su bili izvan onog što smatram da su civilizacijski doezi Hrvatske i grada Zagreba, zaključio je.

Ljuština: Živio je ovaj grad od zore do mraka

Duško Ljuština, Bandićev suradnik, rekao je za HRT da će gradonačelnika pamtiti kao prijatelja, ali i po onome što je napravio u Zagrebu.

- To će se vjerojatno pisati knjige i jedan dan sve skupa analizirati. Čovjek je u 20 godina napravio jako puno za ovaj grad. Ima jako puno toga što je trebalo napraviti, ali u 20 godina ne može stati cijeli svijet. Mislim da se s ponosom možemo opraštati od gradonačelnika koji je živio ovaj grad od zore do mraka. Vozio je 200 na sat i nažalost tako je završio, rekao je Ljuština.

- To je vrlo rano, on je bitno mlađi od mene. Ja možda nisam dobar primjer, imao sam nekoliko velikih gubitaka u životu pa mi i ovaj posebno teško pada, rekao je Ljuština.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.