Ministar Beroš: U Hrvatskoj danas 2422 novozaraženih, ukupno među testiranima 25,56 posto

Sjednica Vlade

U Hrvatskoj su u proteklih 24 sata zabilježene 2422 nove osobe zaražene koronavirusom, a udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. samoizolaciji je 33.376 osoba, dok je 1337 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 144 na respiratoru. "Samo od početka tjedna zaražene su 6832 osobe, danas je u odnosu na početak prošlog mjeseca gotovo dvostruko više pacijenta na respiratoru i 60 posto više pacijenata u bolnicama.

Sve to upućuje da itekako ima prostora za napredak u borbi protiv epidemije", kazao je Beroš.
Do jučer su na sekvencioniranje poslana 2632 uzorka, a podaci pokazuju da je kod 67 posto uzoraka zabilježena britanska varijanta koronavirusa.Hrvatskoj je dosad isporučeno 540.845 doza cjepiva. Do 30. ožujka utrošene su 463.003 doze ili  86 posto ukupno zaprimljenih doza.

Beroš je izvijestio kako se ponovno otvaraju dodatne intenzivističke jedinice u KB-u Dubrava, a u skladu s potrebama i u ostalim bolnicama. povodu predstojećih uskrsnih blagdana, pozvao je građane da se suzdrže od većih okupljanja, drže distancu, nose maske i prozračuju prostor. "Zdravstveni sustav ne može zamijeniti doprinos koji u zaštiti vlastitog zdravlja može dati svaki građanin svojim odgovornim ponašanjem", poručio je.

Postrožavanje mjera na prijedloge županijskih stožera

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o mjerama protiv širenja koronavirusa, koje se postrožuju do 15. travnja.

"S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni stožer nove mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog županijskih stožera", kazao je Božinović. Na nacionalnoj razini do 15. travnja bit će zabranjeno treniranje u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, te je ograničen rad igraonica u zatvorenim prostorima. Po novoj odluci o prelasku granica, za ulazak u Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi, koji međusobno priznaju članice EU-a, te potvrde o cijepljenju. Nacionalni stožer jučer je dobio zahtjev Primorsko-goranske županije za strožim mjerama, o čemu će tijekom dana biti donesena odluka, a očekuje se i zahtjev Grada Zagreba. Inspektori civilne zaštite proveli su u razdoblju od zadnje sjednice Vlade 18.885 nadzora, utvrđeno je 66 nepravilnosti. Policija je utvrdila 206 kršenja mjera samoizolacije i četiri kaznena djela širenja zaraznih bolesti, naveo je Božinović.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.