Ministar Beroš: Vlada želi riješiti problem dugova veledrogerijama, a čeka se stav EMA-e o AstraZeneci i trombozi

Ministar Beroš: Vlada želi riješiti problem dugova veledrogerijama, a čeka se stav EMA-e o AstraZeneci i trombozi

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da sastanak s veledrogerijama bio jasan signal da Vlada želi riješiti problem dugova, a ministar financija Zdravko Marić najavio je pritom mogućnost uplate dodatnih sredstava radi normalne opskrbe lijekovima.

"Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, kazao je Beroš te ponovio kako se ne razmišlja o povećanju doprinosa za zdravstvo. 
Tema sastanka bila su kratkoročna rješenja, odnosno dinamika otplate duga, no na razini Vlade razgovara se o reformama u zdravstvu koja će dovesti do dugoročnih rješenja, dodao je. 
“Veledrogerijama smo prezentirali našu odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug", rekao je ministar zdravstva. Istaknuo je, međutim, kako je HZZO 2,5 milijarde kuna, umjesto na redovitu zdravstvenu zaštitu, morao preusmjeriti na pandemiju covid-19 i liječenje bolesnika. 

"Ova Vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku. Prošli tjedan smo našli jedan od način kroz direktno plaćanje lijekova koji su potrebni za životno ugrožavajuća stanja, uključujući i onkološke bolesnike", istaknuo je Beroš. A na tragu iznalaženja rješenja je i 900 milijuna kuna koji su za veledrogerije osigurani prošli tjedan, podsjetio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beros rekao je u utorak nakon video sastanka premijera Andreja Plenkovića i predstavnika županije da se razgovara o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja covid-19 kako bi županije bile spremne prihvatiti veće količine cjepiva.Video sastanku prisustvovali su predstavnici županijskih stožera civilne zaštite, župani i ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo.

"Ovaj tjedan bit će nešto manje od 100 000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490 000 doza. Dakle, predstoji mnogo izazova, posebno ako uzmemo u obzir ono što se događa s cjepivima pojedinih proizvođača. Moramo se suočiti sa svime to je pred nama. odgovorite promišljeno ", rekao je Beros nakon sastanka.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da je za očekivati ​​da ćemo do kraja lipnja s dodatnim dozama cjepiva postići cijepljenje stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU.
Što se tiče raspodjele cjepiva, rekao je da je na sastanku predstavljena tablica koja sadrži broj doza koje će županije raspodijeliti prema broju stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se još uvijek isporučuje 20 posto više.
Do sada je više cjepiva isporučeno u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, ali glavno načelo ostaje raspodjela prema broju stanovnika.
Čekajući službeno stajalište EMA-e o povezanosti AstraZenece i tromboze, 
Capak je rekao da su neke županije pri kraju druge faze cijepljenja, pa će započeti s trećom, te da ne bi trebale čekati kraj druge faze jer morat će potrošiti cjepivo.Kad je riječ o cijepljenju turističkih djelatnika i ostalih prioritetnih skupina, najavljeno je da će se o tome razgovarati sutra na međuministarskom sastanku nakon uskog kabineta Vlade.eroš i Capak smatraju da bismo trebali pričekati službeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u vezi s tvrdnjom jednog od dužnosnika EMA-e da "postoji veza" između cjepiva AstraZenecina i pojave tromboze kod nekih ljudi koji su primili cjepivo.
"Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeno stajalište EMA-e i njezinih regulatornih tijela. Također smo razgovarali o tome, sve su mogućnosti na stolu. Da bismo djelovali, moramo razjasniti i neupitne informacije iz EMA-e. "rekao je Beros.
Capak je istog mišljenja i kaže da ocjenu cjepiva mogu dati samo oni koji prikupe svu dokumentaciju i prate nuspojave.“Vrlo je teško odlučiti se za suspenziju, moguće je da se nešto promijeni u preporukama i uputama za uporabu cjepiva. Ako se tako nešto dogodi, bit će to preporuke za ne korištenje cjepiva u bilo kojoj dobi ”,
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.