U Varaždinskoj županiji 148 osoba na bolničkom liječenju, 25 na respiratoru, jučer 5 preminulih

U Varaždinskoj županiji 148 osoba na bolničkom liječenju, 25 na respiratoru, jučer 5 preminulih

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentiran 121 novi slučaj zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 488, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 989.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 148 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 61 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru, nalazi se 25 osoba, a u posljednja 24 sata preminulo je 5 osoba pozitivnih na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 500 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 34 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 24 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 18.714 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 845.  

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ponovno ukazuje na sljedeće:

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava opstojnost bolničkog sustava. Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika. S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima. Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.  

Važeća Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske između ostaloga nalaže:

zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva,ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu i piće samo na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje, obustava rada dječjih igraonica u zatvorenom prostoru,sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja.

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Na svojoj jučerašnjoj sjednici je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio zaključak da se prema odgojno-obrazovnim ustanovama na području županije ide s preporukom da se trenutni model organizacije nastave primjenjuje i sljedeći tjedan. Dakle, niži razredi osnovnih škola te završni razredi srednjih škola po modelu A, u školi, a viši razredi osnovnih školi i ostali srednjoškolci po modelu C, nastava na daljinu.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.