U Varaždinskoj županiji 140 novih slučajeva, 170 osoba u bolnici, 2 preminulih

U Varaždinskoj županiji 140 novih slučajeva, 170 osoba u bolnici, 2 preminulih

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 502, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 990.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 170 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 90 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 80 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 27 osoba, od kojih 23 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 463 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 41 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 30 posto.Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana je 19.551 osoba pozitivna na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 816. 

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostoromte sudjeluju na organiziranim okupljanjima.Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenjajer organizmu treba vremena da razvije antitijela. 

Također naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije. 

Na svojoj jučerašnjoj sjednici je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio zaključak da se prema odgojno-obrazovnim ustanovama na području županije ide s preporukom da se trenutni model organizacije nastave primjenjuje i sljedeći tjedan. Dakle, niži razredi osnovnih škola te završni razredi srednjih škola po modelu A, u školi, a viši razredi osnovnih školi i ostali srednjoškolci po modelu C, nastava na daljinu.

 Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.