U Varaždinskoj županiji novooboljelih 139, počele pristizati veće količine cjepiva

U Varaždinskoj županiji novooboljelih 139, počele pristizati veće količine cjepiva

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 139 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 504, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 981.Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 174 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 91 osoba smještena na lokaciji u Varaždinu, a 83 osobe su u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 26 osoba, od kojih 24 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 447 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 46 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 31 posto.Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 19.690 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 851. Jučer je u Varaždinu bio organiziran punkt za masovnije cijepljenje na kojem je primijenjeno 1460 doza cjepiva Pfizer, a cijepljeni su zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova, državnog odvjetništva, županijskog suda, članovi izbornih povjerenstava i policijski službenici.

Idući tjedan, s obzirom na najavu većih količina cjepiva, planiraju se tijekom tjedna organizirati čak četiri cijepna punkta i to u Varaždinu i u Ludbregu, a primjenjivala bi se cjepiva Pfizera i Astra-Zenece. Na cijepljenje će se zvati građani s prioritetnih lista liječnika obiteljske medicine, zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova, gospodarstvenici i prioritetni skupine prijavljene putem platforme cijepise.zdravlje.hr .

Istovremeno se cjepivo kontinuirano distribuira i liječnicima obiteljske medicine za primjenu u njihovim ambulantama.Ovaj tjedan je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije zaprimio 6160 doza cjepiva, od kojih 3510 doza Pfizera, 700 Moderne, 1700 doza Astra Zenece i 250 Janssena. Ukupno je do sada zaprimljeno 39.056 doza cjepiva, od kojih je liječnicima obiteljske medicine podijeljeno 21.610 doza cjepiva.S jučerašnjim danom je najmanje jednu dozu cjepiva primilo 31.205 naših građana ili 18,8%, a od njih je 5.870 primilo i drugu dozu.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

  • Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.
  • Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.
  • S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.
  • Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Također naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.