U Općoj bolnici Varaždin 174 osobe s težom kliničkom slikom, 26 na respiratoru, 2 preminule

U Općoj bolnici Varaždin 174 osobe s težom kliničkom slikom, 26 na respiratoru, 2 preminule

 U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 134 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 503, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 982.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 174 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 92 osobe smještene na lokaciji u Varaždinu, a 82 osobe su u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 27 osoba, od kojih 26 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 491 uzorak, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 43 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 27 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirane su 19.823 osobe pozitivne na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 848.

 S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.,Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.,S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima,Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

 

U privitku je tablica koja zaključno s 29. travnjem prikazuje broj evidentiranih novozaraženih tijekom 2021. godine u Varaždinskoj županiji prema jedinicama lokalne samouprave, kao i broj novih slučajeva u tjedan dana te sedmodnevnu incidenciju prema broju stanovnika u pojedinoj općini i gradu.

 


---

Vesna Margetić-Slatki

Savjetnica za odnose s javnošću

Upravni odjel za poslove Skupštine i župana

 

T: +385 42 390 506

F: +385 42 390 553

M: +385 91 2390 625

E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Varaždinska županija / Varazdin County

Franjevački trg 7, 42000 Varaždin

Republika Hrvatska / Republic of Croatia

 

www.varazdinska-zupanija.hr

Područje privitaka

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.