Ratku Mladiću potvrđen doživotni zatvor

Ratku Mladiću potvrđen doživotni zatvor

Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, izrečena je pravomoćna presuda koja potvrđuje doživotni zatvor za ratne zločine u BiH, objavilo je u Haagu peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Proglašen je krivim za ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Potvrđene su sve točke prvostupanjske presude. Mladić je sedmi haški optuženik pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, svi su bivši dužnosnici bosanskih Srba.

- Vijeće potvrđuje, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, kaznu doživotnog zatvora koje je gospodinu Mladiću izreklo prvostupanjsko vijeće, odlučuje da se kazna koju izriče žalbeno vijeće izvrši odmah i da gospodin Mladić ostane u pritvoru Mehanizma, rekla je predsjednica žalbenog vijeća MICT-a Prisca Matimba Nyambe na kraju čitanja presude.

Na početku termina za izricanje bilo je tehničkih problema pa je odmah zatražena pauza. Problemi su otklonjeni i krenulo je izricanje. Sutkinja je pitala Mladića čuje li ju što je i on potvrdio.

Usmeni sažetak nije službena presuda, rekla je sutkinja, ona će biti podijeljena pismeno, u povjerljivom i redigiranom izdanju.

- Mladić je bio član JNA i imao je niz položaja u vojsci bivše Jugoslavije. Bio je zapovjednik vojske Republike Srpske. Optužen je za 11 točaka za genocid, zločine protiv čovjelnosti i kršenje običaja pravila ratovanja za zločine počinjene i BiH,   rekla je sutkinja.

Raspravno vijeće oslobodilo ga je od prve točke genocida protiv Muslimana i Hrvata u određenim općinama BiH. Osudilo ga je za genocid, progon, istrebljivanje, deportaciju, nehumano postupanje, ubojstvo, teror, uzimanje talaca, rekla je. 

Gospodin Mladić tvrdi da je raspravno vijeće povrijedilo pravo na pravično suđenje jer se naslanja na činjenice koje nisu navedene u optužnice. Također tvrdi da mu nije osigurana ravnopravnost u iznošenju argumenata te nije uzeto u obzir njegovo zdravstveno stanje, navela je sutkinja na što se žalio Mladić te navela još neke podneske za koje je reka da su odbačeni jer raspravno vijeće nije našlo greške koje je on naveo. Žalbeno vijeće odbacuje tvrdnje Mladića da je raspravno vijeće pogriješilo, dodala je.

Na temelju procjene dokaza raspravno vijeće je zaključilo da tvrdnja Mladića kako je želio postići samo legitimne vojsn ciljeve nije razumna i žalbeno vijeće odbacuje treću točku žalbe Mladića, pročitala je sutkinja.

Mladić nije dokazao da je Sarajevo bio branjeni grad i da su napadi na njega bili legitimni. Žalbeno vijeće nalazi da nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo kada je našlo da je postojala namjera da se terorizira stanovništvo Sarajeva i taj točka žalbe također se odbacuje, rečeno je.

Gospodin Mladić odbacuje da je sudjelovao u prisilnom premještanju žena i djece i da je počinio ubojstva i istrebljivanja. Vijeće nalazi, uz jedno izdvojeno mišljenje, da stanovništvo nije imalo izbora i da je bilo prisilno, navela je. Nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo, istaknula je sutkinja.

Odbačen je i argument Mladića da raspravno vijeće nije dalo dovoljnu težinu dokazima da MUP nije bio po njegovim nadzorom.

Na kraju je Mladić morao ustati tijekom čitanja same presude.

- Žalbeno vijeće odbacuje žalbe Mladića kao i tužiteljstva. Potvrđuje se kazna doživotnog zatvora, uz izdvojeno mišljenje. Ovime je ovaj slučaj završen, rekla je sutkinja.

Prije četiri godine Mladić je proglašen krivim za najteže zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici te osuđen na doživotni zatvor. No na tu su presudu žalbu uložili i tužiteljstvo i obrana.


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.