Preminuo Žarko Potočnjak: Omiljeno glumačko lice gledali smo u brojnim hrvatskim klasicima

Preminuo Žarko Potočnjak: Omiljeno glumačko lice gledali smo u brojnim hrvatskim klasicima

Proslavljeni hrvatski kazališni i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion.

Hrvatski kazališni i televizijski glumac bio je omiljeno glumačko lice koje smo obožavali gledati. Potočnjak je kroz karijeru snimio 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu. Između ostalih, poznat je i po ulogama u Dugoj mračnoj noći’, ‘Glembajevima’, ‘Vukovar se vraća kući’, ‘Trešeti’, ‘Počivali u miru’ te ulozi u seriji ‘Zauvijek susjedi’.

Počeo u Komediji, prešao u Gavellu pa u HNK

Poznati glumac rođen je 1946. godine u Pakracu, no srednju školu je završio u Zagrebu. Upisao je brodogradnju, no na trećoj godini se prebacio na Akademiju dramske umjetnosti koju je završio 1972.

Prvi anganžman dobio je u Kazalištu Komedija gdje je glumio u mjuziklima i rock-operama. Također je i pjevao i plesao. Nakon toga je 18 godina bio glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para 1994. godine prešao je u zagrebački HNK. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros, koja je potom preimenovana u Histrione.

Ove godine napustio glumu

Na svoj 75. rođendan, 3. veljače 2021. donio je odluku da se više neće baviti glumom. Nije više htio snimati niti igrati u predstavama. Iako je isprva u medijima izašlo da to čini zbog mlađih generacija koje su ga, rekao je, naljutile, kasnije je to objasnio ovako:

“Ne odlazim zbog mlađih generacija, već jednostavno zbog situacije u kojoj su se našli kazalište i film. U njima je uvijek bio neki kaos i teško se postizao kakav rezultat, a sada u ovoj pandemiji to je takvo rasulo da ne vjerujem da će se u idućih četiri-pet godina išta poboljšati i zato ne želim više imati posla s time. Radije ću doma čitati knjige”, rekao je Potočnjak.

Poruka mladim glumcima

Potočnjak je tada mlade, od kojih je nekima predavao i scenski govor na sveučilištu Libertas, pozvao da se pokrenu “i nešto rade”. “Ne mogu im dati drugi savjet, morao bih biti u njihovoj koži, no nešto moraju smisliti, nešto se u njima mora rađati. A ne vidim da pripremaju neke velike i značajne projekte. Ne vidim ništa. Čekaju dvije-tri sapunice i to je to. To je danas život glumca, a mene to ne zanima pa onda idem lijepo stolariti”, rekao je Potočnjak te dodao kako uživa u svojoj vikendici na Okiću.

“Lijepo mi je tamo. Imam stolarsku radionicu i volim raditi modele brodova. Uglavnom radim s drvom, a tu su sada i unuci. Trenutačno imam jednoga, ali za par dana stiže i drugi”, pohvalio se tada Potočnjak, koji iz braka s bivšom suprugom Asjom Jovanović ima kćer Marinu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.