Beroš: Ovo je drugi najveći broj od početka epidemije

Beroš: Ovo je drugi najveći broj od početka epidemije

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je kako je danas 611. dan krize, Hrvatska u njemu bilježi 4.571 novi slučaj zaraze što je drugi najvećem broj novozaraženih od početka epidemije, a poručio je i kako je ključ krize u rukama građana. Država će, poručio je, učiniti sve da pripremi zdravstveni sustav da bude korak ispred virus, što je do sada i bio slučaj, ali ključ krize je u rukama građana i njihovog odgovornog ponašanja.

- Sve su to elementi koji ukazuju na ozbiljnost ove bolesti, na ozbiljnost brzoširećeg delta soja. Svi skupa moramo biti svjesni te opasnosti koja je prisutna oko nas, moramo biti svjesni važnosti pridržavanja protuepidemijskih mjera. Još je jednom podsjetio na važnost cijepljenja te poručio da je "u ovom valu broj hospitaliziranih nešto manji nego u prethodnim valovima". Međutim dodao je, to ne znači da se trebamo zavaravati i opustiti - radi se o mogućem učinku cijepljenja, ali i ne mora nužno biti tako.

Naveo je kako je s dodatnom dozom cijepljeno više od 10.000 hrvatskih građana, dok je na jučerašnji dan utrošeno 9.640 doza cjepiva među kojima je najveći broj prvih doza, 4.516, što, kako je rekao, dodatno veseli. Dotaknuvši se najavljene reforme zdravstvenog sustava, Beroš je kazao kako je ministarstvo u potpunosti odlučno objediniti javnu nabavu.

"Reforma još nije objelodanjena, a već se čita kako nije dobra i ne daje nadu u uspjeh"

- U komunikaciji smo sa Središnjim uredom za javnu nabavu i u suglasju s njim ćemo odrediti daljnje korake kojima ćemo centralizirati javnu nabavu svih dobara u zdravstvenom sustavu, a istodobno će se i standardizirati zdravstvena usluga kako bi se građanima omogućila jednakopravnost u pristupu zdravstvenoj zaštiti, naveo je.

Kazao je i kako reforma zdravstva još nije objelodanjena, a već u današnjim novinama se može pročitati kako reforma nije dobra i ne daje nadu u uspjeh. Kad budemo imali spremnu reformu, objelodanit ćemo je. Sada smo još u fazi usuglašavanja. Od početka govorim da je reforma zdravstva pitanje konsenzusa svih nas, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je u Vukovaru nazočio obilježavanju Dana Nacionalne memorijalne bolnice.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/beros-ovo-je-drugi-najveci-broj-od-pocetka-epidemije-3299800

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.