Četvrti val epidemije sve jače zahvaća Hrvatsku, ponovno se priprema Arena

Četvrti val epidemije sve jače zahvaća Hrvatsku, ponovno se priprema Arena

Četvrti val epidemije sve jače zahvaća Hrvatsku. Danas imamo 4154 nova slučaja zaraze, uz velik udio pozitivnih među testiranima, gotovo 34%. U bolnicama je diljem zemlje 1230 pacijenata, na respiratoru njih 160. Upravo zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sustav od idućeg tjedna bolnice prelaze na novi režim rada, a za ponovni prihvat pacijenata s COVID-om priprema se i zagrebačka Arena. S COVID-om je preminulo još 26 osoba.

- Arena se opet sprema za prihvat pacijenata s COVID-om. Sutra će djelatnici KBC-a Sestre milosrdnice s pripadnicima HV-a i civilne zaštite u ponovnu aktivaciju stacionara Arene Zagreb, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Ruža Ištuk.

Za otvaranje im je potrebno, dodala je, 5 do 7 dana. Arena je za pacijente s COVID-om prvi put otvorena u studenom 2020. i u mjesec i pol, koliko je bila aktivna, u njoj je zbrinuto 280 oboljelih.

Bolnice se ubrzano pune, zbog čega je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da moramo biti korak ispred virusa i očekuje četiri puta dnevno izvještaje iz bolnica o popunjenosti.

Sa Zagrebačkog velesajma danima stižu dobre vijesti, javlja Ištuk, jer su veliki redovi za cijepljenje. Samo je danas cijepljeno 1585 građana, a više od polovine je primilo prvu dozu cjepiva.

Sve veći pritisak na zdravstveni sustav 

Dramatična je noć iza trudnice teško oboljele od COVID-a u KBC-u Split koja nije cijepljena.

- Na žalost, trudnoća je morala biti dovršena carskim rezom prije termina i ta bolesnica je morala biti stavljena na respirator. Ono što vam mogu reći, stabilno su i ona i dijete, ali u svakom slučaju radi se o jednoj vrlo teškoj situaciji, objasnio je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Dijete je u inkubatoru, majka na respiratoru. Pritisak na bolnice sve je veći. U četiri dana ovog tjedna preminule su 104 osobe. Među umrlima sve je više mlađih.

- Petnaest preminulih u zadnjih sedam dana u dobi od 40 do 59 godina, od njih 15, samo je jedna osoba bila cijepljena. Dakle, to su ljudi praktički kao članovi Vlade, od 40 do 60 godina. To je ozbiljan podatak koji upućuje na zaključak da svatko tko je razuman najbolji način da se zaštiti je cijepljenje, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ali i poštovanje epidemioloških mjera, koje će, uz policiju, državni i inspektori civilne zaštite još strože kontrolirati, od svadbi i drugih okupljanja do trgovačkih centara.

- Tako da će policijski službenici obavljati pojačani nadzor osoba u javnom prometu, ugostiteljskim objektima, posebno nadzor rada ugostiteljskih objekata poslije redovnog radnog vremena i nadzor provedbe mjera na javnim okupljanjima, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

I dok iz Šibensko-kninske županije traže provođenje nastave na daljinu, tu mogućnost ministar ne odbacuje za učenike u cijeloj Hrvatskoj.

- Ovo nije zatvaranje škola, zaboga, to je prelazak na online nastavu sad, u ovom trenutku, dva dana, nitko sretniji od mene ako to tako i završi, ali koliko će se dugo morati produžiti, ne mogu reći jer ne znam kako će se kretati epidemija, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Nastavu na daljinu predsjednik ne podržava.

- Ne, ne, to više nema nikakvog smisla, djeca moraju biti u školi, djeca bi se trebala cijepiti. Znam da će tu biti svakakvih stavova roditelja, ne mogu izdavati zapovijedi, ne mogu ni autoritarno govoriti o tome i neću, ali škole trebaju nastaviti s radom, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Radno je i na punktovima za testiranje, gužve se povećavaju.

- Sljedeći tjedan na Velesajmu otvaramo još jedan punkt s obzirom na to da je ovih 900 naručenih očigledno premalo jer su nam već termini za sutra i prekosutra puni. Svakih 20 sekundi naručujemo po pacijenta, zato možemo u tih šest sati obraditi skoro 1000 ljudi, isti tempo mislimo i na Velesajmu napraviti, objasnila je Mirjana Šimić, voditeljica Odjela za mikrobiološke podloge i sterilizaciju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Na Velesajmu i danas red za cijepljenje. Jučer je u Hrvatskoj utrošeno 11.320 doza cjepiva, a 4327 osoba cijepljeno je prvom dozom. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/cetvrti-val-epidemije-sve-jace-zahvaca-hrvatsku-3312376

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.