Na Franjevačkom trgu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na Franjevačkom trgu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Za nasilje bilo koje vrste nema opravdanja, poručili su danas članovi Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Na sam Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga, građanima su dijelili informativne brošure i letke kako bi javnost osvijestili o nužnosti nulte tolerancije na nasilje. 
- Tamna brojka je, nažalost, još uvijek velika. Još uvijek imamo puno slučajeva u kojima se nasilje ne prijavljuje. Često se predugo čeka, sve dok „voda ne dođe do grla“, a u tom razdoblju pati cijela obitelj, posebno maloljetna djeca. Upravo smo zato danas ovdje jer na taj problem želimo javno ukazati i potaknuti naše sugrađane da nasilje prijavljuju, jer to nije kazna, nego pomoć žrtvi nasilja i samom nasilniku – rekao je Siniša Česi, predsjednik Županijskog tima. 
I u Varaždinskoj županiji postoje sigurne, anonimne i besplatne telefonske linije koje su dostupne od 0 do 24 sata: žrtve nasilja pomoć mogu dobiti na broj 116-006 ili na broj 112.
Podršku u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji dali su i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić. 
- Danas želimo poslati poruku da u Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju, kako fizičkom, tako i psihičkom, ekonomskom i svim drugim oblicima nasilja. Imamo Županijski tim koji je formiran na temelju Sporazuma o međuresornoj suradnji koji su u studenome 2018. godine potpisali hrvatski ministri nadležni za poslove obitelji i socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, uprave, unutarnjih te vanjskih i europskih poslova. Da bi se što je moguće bolje postupalo u slučajevima nasilja, da bi se zaštitilo žrtve, posebno je važna suradnja među različitim resorima – policijom, centrima za socijalnu skrb, bolnicom, Općinskim i Županijskim sudom, Probacijskim uredom i udrugama koje pomažu žrtvama nasilja. Upravo su predstavnici tih institucija članovi našeg Županijskog tima – istaknuo je dr. sc. Križanić. 
Varaždinska županija sufinancira rad utočišta za žene žrtve nasilja te pruža financijsku podršku Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima. – Potrebno je dati dodatnu potporu ženama koje su se ohrabrile i rekle „ne“ nasilju, jer je to zasigurno najbolji poticaj onim ženama koje još uvijek trpe neki oblik nasilja da i same tako postupe – rekla je Ljubica Božić. 
Siniša Česi, predsjednik Županijskog tima, zahvalio je na pomoći dr. sc. Robertu Gečeku koji je besplatno grafički oblikovao prigodni plakat, a prema ideji sutkinje Snježane Lukač Keretić. Ujedno je Gradskog tržnici zahvalio na donaciji štanda, što je sve pomoglo da javnosti pošalje poruka nulte tolerancije na nasilje.

Dodajmo da je u prvih deset mjeseci ove godine Policijska uprava varaždinska evidentirala 486 osoba oštećenih počinjenim prekršajima po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. To je 19 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Nažalost, istovremeno se, gledaju li se kaznena djela na štetu mladeži i obitelji, povećao broj nanesenih tjelesnih ozljeda, i to za pet posto. 
U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin bilježe sve više korisnika, a u ovoj godini, do kraja listopada imali su 434 savjetovanja. Njihov prosječan korisnik je žena u dobi od 35 do 45 godina, žrtva kaznenog djela obiteljskog nasilja ili kaznenog djela prijetnje, teške ili lake tjelesne ozljede povezanog s bliskim odnosom s počiniteljem.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.