Akrap za HTV: Dezinformacije u javnom prostoru potiču radikalizaciju

Akrap za HTV: Dezinformacije u javnom prostoru potiču radikalizaciju

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba govorio je u središnjem Dnevniku HTV-a o privođenju, prvi put u Hrvatskoj, osoba osumnjičenih za poticanje na terorizam. Kazao je da su se mirni prosvjedi, koji su temelj svake demokracije, polako počeli pretvarati u nešto što nitko ne želi. Napominje da takve aktivnosti država treba spriječiti i da se u demokraciji ne smije zloupotrijebiti pravo građana na mirno okupljanje i prosvjed protiv određenih politika.

Dugo se u javnom prostoru u Hrvatskoj nije čuo diskurs poput želje za ustrojem paravojnih postrojbi, poziv da se predsjedniku i premijeru sudi za veleizdaju, kazao je urednik i voditelj Mladen Sirovica i dodao kako država u ovakvim slučajevima treba reagirati. 

- Kako je država reagirala 1991. kada je bila ugrožena, isto tako i sada mora reagirati. Nije samo država ugrožena, već i društvo, stanovnici i javni mir i poredak. Prijetnje koje smo čuli na prosvjedu mogu vrlo lako prijeći iz riječi u djelo, kazao je i dodao kako svjedočimo znatnoj količini dezinformacija koje se nalaze u javnom prostoru i potiču radikalizaciju.

Naglašava da država treba uložiti dodatne napore u razne oblike pismenosti stanovništva, prvenstveno medijske i digitalne pismenosti stanovništva.

- Kad je riječ o zaštitnim maskama, one pomažu. Ne može se reći da ne pomažu i da cijepljenje ne pomaže. Ono što mi je posebno drago, kada sam se cijepio treći put, susreo sam na Velesajmu svoje bivše kolege branitelje, časnike i dočasnike. Oni pomažu putem civilne zaštite zdravstvenom osoblju kako bi se procijepio što veći broj stanovnika, dodao je. 

Kako kaže, dezinformacije često padaju na plodno tlo u sukobu različitih interesa i upravo se stoga treba razvijati medijska i digitalna pismenost kako bi se shvatilo da nije sve nužno istinito ni relevantno, a niti dolazi od osoba koji su stvarni izvori znanja.

- Kada se govori o virusnim oboljenjima, trebamo pitati samo epidemiologe, virologe i infektologe i nikog drugog, istaknuo je Akrap.

Rekao je kako smo svjedoci već desetljećima da se pravo na mirni prosvjed i suprotstavljanje određenim politikama vlasti često zna, od malene grupe ljudi, zloupotrijebiti.

- Policija RH je na primjeren način odgovorila. Nije reagirala na licu mjesta nego je provela izvide s kojima i dalje nastavlja. Napravit će sve u skladu sa zakonom RH kako bi zaštitila javni red i mir, istaknuo je.

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.