Svjetski autoriteti za održivost dolaze u Zagreb

Svjetski autoriteti za održivost dolaze u Zagreb

Treće izdanje konferencije HGK Podržimo održivo o izazovima, prilikama i financiranju održivog poslovanja u uvjetima krize-

Održivost je ključna tema našeg vremena i temelj naše budućnosti. U krizi koja je pogodila gospodarstvo Hrvatske i EU, promijenila našu svakodnevicu i dovela u pitanje dostupnost i priuštivost osnovnih resursa koje smo uzimali zdravo za gotovo, poput energenata i hrane, tema održivosti i otpornosti aktualnija je nego ikada prije.

Kako i zašto uopće ostati na putu održivosti dok se svijet oko nas rapidno mijenja? Mijenja li se svijet baš zato što se mi nismo promijenili na vrijeme? „Podržimo održivo“ u kontekstu realnog političkog, društvenog i ekonomskog trenutka pronalazi razloge i načine za zadržavanje kursa.

Hrvatska gospodarska komora u sklopu međunarodne konferencije „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“ 27. rujna u Laubu dovodi neke od vodećih svjetskih autoriteta za održivost na temu izazova, prilika i financiranja održivog poslovanja u uvjetima krize:

  • Jedan od ključnih govornika je Andrew Winston, globalno priznati stručnjak za izgradnju održivih tvrtki i jedan od najčitanijih autora na temu održivog poslovanja na svijetu, s redovitim kolumnama u časopisima Harvard Business Review i MIT Sloan Management Review. Smatra da tvrtke, da bi napredovale danas i sutra, moraju postati „neto pozitivne", odnosno svijetu davati više nego što uzimaju.
  • Ekološki ekonomist, regenerativni futurist, savjetnik UN-a za prehranu i zdravlje u kontekstu klimatskih promjena Marc Buckley zna da održivost i usmjeravanje poslovanja prema nultoj stopi emisije nema alternativu. U zagrebačkoj Laubi izložit će zašto nam treba Menu B, odnosno reforma (prehrambenog) sustava na globalnoj razini i što nam je činiti.
  • O poslovnim modelima prema načelima kružne ekonomije govorit će Daria (Dasha) Krivonos, izvršna direktorica Instituta za studije o budućnosti u Kopenhagenu s iskustvom u strateškom upravljanju rizicima. Ponovna uporaba materijala i njihov povratak u sustav ima itekako smisla budući da oponaša dinamiku koju sama priroda primjenjuje, ali od teorije do prakse je prema Krivonos dug put.
  • Što su zelene obveznice? Primjere dobre prakse i informacije o samom procesu izdavanja saznat ćemo od Sasje Beslika, međunarodno priznatog stručnjaka za održivo financiranje i jednog od katalizatora ESG ulaganja u Europi i svijetu. Smatra da su hrvatski kapaciteti u održivom financiranju još uvijek vrlo slabi. Zašto su u Hrvatskoj tek u povojima i kako potaknuti održivo financiranje u krizi?

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.