Hrvatsko građevinarstvo treba jasan dugoročni plan sudjelovanja u obnovi

Hrvatsko građevinarstvo treba jasan dugoročni plan sudjelovanja u obnovi

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u građevinskim tvrtkama HGK predstavio aktivnosti obnove od potresa do kraja ove godine, s osvrtom i na natječaje javne nabave tijekom lipnja i srpnja.

"Trenutno smo na 93 posto iskorištenih sredstava iz Fonda solidarnosti EU za protupotresnu obnovu javnih objekata i infrastrukture. Zahvaljujem svim građevinskim tvrtkama na dosadašnjem angažmanu u zahtjevnoj strukturnoj obnovi te ih pozivam da se aktivno uključe u obnovi privatnih zgrada i kuća. Očekujemo da ćemo do kraja godine otvoriti 750 novih gradilišta vrijednih više od 250 milijuna eura. U tom smislu, uz ostale investicije, građevinarstvo je značajan pokretač hrvatskog BDP-a, “ rekao je ministar.

Ministar je iznio kako se do kraja 2023. godine planira započeti gradnja 100 kuća na području zagrebačkog potresa i 150 kuća na području petrinjskog potresa, građevinska obnova 250 zgrada i kuća na području potresa u Zagrebu. zagrebačkog potresa i 220 zgrada i kuća na području petrinjskog potresa, kao i negrađevinska obnova 350 zgrada i kuća na području zagrebačkog potresa i 400 zgrada i kuća na području potres u Petrinji. U tijeku je analiza tržišnih cijena i rokova izvođenja građevinskih radova koji će biti objavljeni uskoro.

"Hrvatske tvrtke, da bi se uključile u obnovu, pred sobom moraju imati jasan i dugoročan plan i program. Nije realno očekivati ​​maksimalan angažman naših građevinskih resursa ako to nije u skladu s njihovim mogućnostima. Stoga veliko hvala ministru na današnjem sastanku, na iznesenom planu, na angažmanu da se maksimalno iskoriste potencijali našeg graditeljstva", rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj .

Čagalj je istaknuo kako se s obujmom posla povećava i mogućnost za rizične situacije, te da posebnu pozornost treba posvetiti sigurnosti radnika na terenu, poštivanju profesionalnih standarda i odgovarajućoj edukaciji novih kadrova koje naša obrazovna sustav proizvodi, kao i na obrazovanje radnika koje uvozimo.

Predsjednik Udruženja graditeljstva HGK Sanjin Purić istaknuo je kako je graditeljstvo kao grana suočeno s velikim brojem izazova i nepoznanica, poput cijena materijala i nemogućnosti pronalaska radnika. “Svaka manje nepoznata nam puno znači za poslovno planiranje”, rekao je Purić, čija je tvrtka GP Krk već uključena u proces obnove kroz radove na Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj u Zagrebu.

"U vremenima smo kada građevinarstvo i srodne struke mogu povući dobar dio gospodarstva na put oporavka i otpornosti. I mislim da smo toga svi svjesni. Ovdje smo i da razgovaramo o tome koji uvjeti u obnovi su nam potrebni da osigurati da se to dogodi, kako bismo točno vidjeli koliko je posla pred nama i kako bi naše tvrtke korigirale svoje planove“, zaključio je predsjednik HGK Luka Burilović .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.