HMZ objavio crveno upozorenje za riječku regiju, a za zagrebačku, osječku, gospićku i karlovačku narančasto

HMZ objavio crveno upozorenje za riječku regiju, a za zagrebačku, osječku, gospićku i karlovačku narančasto

HMZ je objavio crveno upozorenje za riječku regiju, dok je za zagrebačku, osječku, gospićku i karlovačku narančasto upozorenja. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujni vjetar, ponegdje praćen tučom, prognoza je DHMZ-a.

Nad srednjom Italijom stvaraju se jače oluje koje s jugozapadnim vjetrovima putuju prema zapadnom dijelu Slovenije, najavio je ARSO.

Saniraju se štete od nevremena diljem zemlje od novog nevremena koje je jučer pogodilo Zagreb i Slavoniju. Nevrijeme je srećom bilo slabije nego u srijedu. Ali ovaj je put velika oluja poharala Istru. U samo 15 minuta nastala je golema šteta od Umaga do Pule, a posebno je stradao Novigrad u kojem je i jedna osoba nestala. Nakon što je snažno nevrijeme s jakim vjetrom i kišom u petak najprije poharalo sjevernu Italiju, Sloveniju i dio Hrvatske, navečer je stiglo i do Bosne i Hercegovine te Srbije.

Ovdje je najviše pogođen Novi Sad na sjeveru zemlje, gdje je smrtno stradao 12-godišnjak, a 30 ljudi je ozlijeđeno. Unatoč pokušajima reanimacije tinejdžer je preminuo, no još se ne zna je li ga pogodio grom ili struja. To bi trebala utvrditi obdukcija. 45-godišnjakinja je teško ozlijeđena kada je stablo palo na kiosk u kojem je radila. Između ostalog, u bolnicu je prevezen 73-godišnji muškarac koji je ozlijeđen od udara groma u njegovu kuću.

Velika razaranja nevrijeme je izazvalo i u ovom drugom po veličini srpskom gradu. Između ostalog, pao je kran, srušio se krov na Novosadskom sajmu, oštećena je škola, mnoga autobusna stajališta, panoi i prometni znakovi, a mnoga su stabla iščupana iz korijena.

Jak vjetar iščupao je i simbol grada, stablo koprivića u središtu grada za koje se procjenjuje da je staro više od 130 godina i pod zaštitom je države kao spomenik prirode. U nekim prigradskim naseljima dio kućanstava i dalje je bez struje. Dežurne ekipe radile su cijelu noć, a prema riječima gradonačelnika Milana Đurića , sve raspoložive ekipe, uz pomoć policije, i danas rade na otklanjanju posljedica. Snažno nevrijeme u Hrvatskoj u petak je najprije zahvatilo Istru i Kvarner, koji je i najviše pogođen. Padala je tuča, a jaki vjetrovi čupali su stabla. Oluja se potom preselila u unutrašnjost. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević objavio je da su vatrogasci u glavnom gradu intervenirali 200 puta, no ozlijeđenih nije bilo. U BIH je nevrijeme donijelo tuču veličine loptica za stolni tenis. 

U Švicarskoj je u petak grom udario u policajca i pilota helikoptera koji su priskočili u pomoć dvjema osobama ozlijeđenima u udaru groma, objavile su nadležne vlasti.

Munja je pogodila 51-godišnjeg muškarca i 16-godišnjeg dječaka dok su radili u polju u Menieresu, u zapadnom kantonu Fribourg. Obojica su ozlijeđena, a stariji muškarac teže, priopćila je policija. Dobili su pomoć bolničara i osoblja spasilačkog helikoptera, a zatim su prevezeni u bolnicu. Tijekom intervencije grom je ponovno udario - ovoga puta u policajca i pilota helikoptera, priopćila je policija, dodajući da njih dvoje srećom nisu ozlijeđeni.

U istom kantonu je malo prije u udaru groma teško ozlijeđena i 27-godišnjakinja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.