Ministar Banožić na terenu s pripadnicima Hrvatske vojske koji pomažu Slavoniji

Ministar Banožić na terenu s pripadnicima Hrvatske vojske koji pomažu Slavoniji

Ministar obrane Mario Banožić u nedjelju 23. srpnja 2023. godine obišao je mjesto Berak u općini Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su angažirani pripadnici Hrvatske vojske na otklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Naime, ministar Banožić će tijekom narednih dana sve svoje obveze obavljati iz Slavonije gdje će biti na terenu s Hrvatskom vojskom dok bude potrebe za njihovim angažmanom na uklanjanju posljedica od nevremena.

Ministar je izjavio kako su tijekom obilaska mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja su najviše pogođena nevremenom nastojali utvrdili gdje je potreban angažman Hrvatske vojske i kako bi osigurali i pomogli civilnim službama njihovo redovito djelovanje.

“Ovom prilikom želim zahvaliti svim hrvatskim vojnicima koji su na bilo koji način svojim djelovanjem pružili pomoć civilnom stanovništvu, ali i svim mještanima te općinskim i županijskim stožerima civilne zaštite koji su brzom reakcijom omogućili da se normalizira život na ovom području”, izjavio je ministar.

“Hrvatska vojska angažirana je na zadaćama uklanjanja i raščišćavanja stabala velikih dimenzija koje stvaraju ugroze za kuće i ostalu infrastrukturu te će biti angažirana sukladno svojim mogućnostima i iskazanim potrebama lokalnih i županijskih stožera civilne zaštite”, poručio je ministar.

Pojasnio je proceduru o postupku ranog upozoravanja stanovništva putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama SMS porukama, a vezano za ugroze koje se odnose na Hrvatsku vojsku i koje će, kako je rekao, slati Glavni stožer OSRH:

“Riječ je o Pravilniku koji se nalazi na e-savjetovanju i koji je uputilo Ministarstvo unutarnjih poslova. U nekoliko resora koji sudjeluju kao sastavnice domovinske sigurnosti svatko će biti zadužen za svoj dio”, rekao je ministar te dodao da će dio koji se odnosi na Hrvatsku vojsku biti isti kao što je to do sada bio: “Sigurnosne ugroze se nisu promijenile, nego se promijenio način komunikacije i ovaj novi Pravilnik potpomaže takav način komunikacije”.

Bojnik Mario Maslov iz Vojno obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade podsjetio je kako je na terenu tijekom današnjeg dana angažirano više od 200 vojnika na sedam lokacija i u pripremi ih je oko 250 pripadnika, sveukupno oko 500-njak hrvatskih vojnika.

“Riječ je o zadaćama za koje potrebu iskažu općinski i županijski stožeri civilne zaštite putem Ravnateljstva civilne zaštite, poput razvažanja građevinskog otpada na prometnicama, pomoć lokalnom stanovništvu na uklanjanju objekata i drveća koji su opasni za život i slično”, rekao je bojnik Maslov.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako je iznimna sreća što niti jedan ljudski život nije ugrožen uslijed ovog nevremena. “Angažiran je velik broj ljudi civilne zaštite, Hrvatske vojske, a Stožer se svakodnevno sastaje i komunicira te djeluje u relanom vremenu”, izjavio je župan Dekanić te dodao kako je doprinos Hrvatske vojske izuzetno bitan: “Kad god je najpotrebnije Hrvatska vojska je tu sa svojim narodom!”

Načelnik Općine Tompojevci Milan Grubač izjavio je kako je u pet naselja općine Tompojevci nastala ogromna šteta na stambenim objektima i električnoj mreži zbog koje je još uvijek 50 posto kućanstava bez struje.

“Veliko hvala Hrvatskoj vojsci koja nam je izašla ususret i koja je pomogla velikom broju mještana koji su prvi bili na udaru nevremena”, poručio je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.