Noćno nevrijeme s tučom u Sloveniji izazvalo smetnje u opskrbi energijom, odrone i požare, na snazi narančasto upozorenje

Noćno nevrijeme s tučom u Sloveniji izazvalo smetnje u opskrbi energijom, odrone i požare, na snazi narančasto upozorenje

Agencija za okoiš Republike Slovenije (Arso) također je za danas izdala narančasto upozorenje zbog velike vjerojatnosti nevremena za cijelu Sloveniju. U sjevernom dijelu zemlje pljuskovi će se nastaviti i tijekom dana, au južnoj polovici poslijepodne postoji lokalna vjerojatnost za jaču tuču. Na Arsu pak ne isključuju mogućnost izlijevanja bujičnih vodotoka i rječica.

Noćno nevrijeme izazvalo je neugodnosti u opskrbi električnom energijom na području Elektro Maribora . Na području Slovenske Bistrice i Ptuja u 8 sati ujutro bez struje je bilo 1800 kupaca, rekli su za STA iz te tvrtke.Zbog jakog nevremena dolazi do kvarova na elektromreži i posljedično do prekida u opskrbi električnom energijom na pojedinim mjestima na distribucijskom području Elektre Primorska i Elektre Maribor. Bez struje je trenutno 6000 kupaca, najviše u Tolminskom (Trebuša, Kneža, Čiginj, Volče, Lom), Idrijskom (Vojsko, Oblakov Vrh), Cerkljanskom, Kanalskom, Goriškom, Brdima, Čepovanu. Uglavnom se radi o srušenim stablima na dalekovodima i pokidanim žicama. Ekipe su na terenu i pokušavaju vratiti normalu, ali trenutna oluja otežava stvari.

Elektro Maribor moli građane za razumijevanje. Prebacivanjem i eliminacijom neispravnih sektora kolege nastoje smanjiti broj kupaca koji su bez električne energije, naveli su. Na području mariborske ispostave Uprave za zaštitu i spašavanje vatrogasci su tijekom noći zbog nevremena morali djelovati u sedam općina, od čega su većinom bile intervencije manjeg opsega . "U Makolama i Slovenskoj Bistrici grom je izazvao požar, u Oplotnici je vjetar otkrio krov. U Pesnici i Benediktu se pokrenula lavina, u Mariboru i Hočama je srušeno nekoliko stabala", rekla je danas za STA voditeljica poslovnice Ivanka Grilanc. U Makolama je grom izazvao požar uz stambenu zgradu u naselju Varoš, a u Slovenskoj Bistrici vatra je zahvatila gospodarsku zgradu. O određenim problemima zbog nevremena javljaju i iz Prevalja i Cirkulana.

Agencija za okolje Republike Slovenije (Arso) također je za danas izdala narančasto upozorenje zbog velike vjerojatnosti nevremena za cijelu Sloveniju. U sjevernom dijelu zemlje pljuskovi će se nastaviti i tijekom dana, au južnoj polovici poslijepodne postoji lokalna vjerojatnost za jaču tuču. Na Arsu pak ne isključuju mogućnost izlijevanja bujičnih vodotoka i rječica.

"Prema posljednjim podacima, tuča je oštetila brojne krovove, polomila krovne prozore i oštetila dosta automobila. Bilo je i mnogo srušenih stabala i oštećene infrastrukture. Zatim se nevrijeme premjestilo na područje heljde, gdje također ima dojava o otkrivenim i oštećenim krovovima na stambenim i gospodarskim objektima u naseljima Erzelj i Gozd" , rekao je Kosmač . Centar za obavještavanje je samo jutros
zaprimio više od 200 poziva građana kojima je trebala pomoć. No, još nemaju cjelovitu sliku jer će se prava šteta pokazati tek tijekom dana.

Od ponedjeljka navečer sve raspoložive vatrogasne postrojbe su na poslu i pomažu ljudima da pokriju krovove kako ne bi došlo do daljnje štete kada pada kiša.

Sinoć su društvene mreže odmah obišle ​​fotografije guste tuče, a u Ajdovščini je oko 22 sata izmjeren udar vjetra brzine 118 kilometara na sat. Kako je rekao voditelj smjene Ajvo CZ-a Kristjan Pregelj Krapež, njihova ekipa pomogla je u naselju Gozd , gdje je vjetar oštetio krovište staje koja je privremeno natkrivena. IZVOR - RTVSLO

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.