DHMZ izdao crveno upozorenje - novi olujni sustav približava se Hrvatskoj

DHMZ izdao crveno upozorenje - novi olujni sustav približava se Hrvatskoj

Varaždinsku županiju i Zagreb su sinoć pogodile munje i tuča. Olujni pojas tijekom noći prošao je kroz susjednu Sloveniju i produžio prema Hrvatskoj. Snažan vjetar i tuča napravili su veliku štetu u Varaždinskoj županiji. Tuča je padala oko 1 sat, a snažan vjetar jednom mještaninu Sv. Đurđa porušio je pola stabala jabuka u voćnjaku. Tuča je padala na varaždinskom području, Donjem Knegincu i na ludbreškom području. Prema riječima mještana, štete su nastale na usjevima u dijelu općina Sveti Đurđ i Veliki Bukovec. Najviše su stradali kukuruz i suncokret, ali i voćke te povrće na vrtovima.

No, upravo stiže i novo jače nevrijeme. Prognostičari upozoravaju da je potrebno neprestano biti na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Crveni alarm na snazi je za Osječku i Zagrebačku regiju. Veliki olujni sustav kreće se prema Hrvatskoj i najprije će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner te središnje i istočne krajeve.

Lokalno će biti grmljavinskog nevremena uz obilniju oborinu, prolazno olujan vjetar i tuču, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite. Prvi val već je prešao Varaždin i nastavlja se širiti prema Zagrebu.Nad Slavonijom su su se nadvili oblaci i povremeno kiši. Stanovnici dijela Vukovarsko-Srijemske županije koje još uvijek nisu uspjeli u potpunosti sanirati štetu od prošlog nevremena za zabrinutošću gledaju u nebo, javio je iz Babine Grede Hrvoje Šimunović.

Prema zadnjim informacijama iz HEP-a na području Vukovarsko-Srijemske županije - bez struje je 920 priključaka. Više informacija znat će se nakon što završi sjednica koordinacije županijskog Stožera civilne zaštite.

Jako nestabilna atmosfera od ponedjeljka navečer do srijede navečer posljedica je dolaska i premještanja vlažnog i hladnog zraka iznad odviše zagrijane podloge našeg dijela Europe. Stoga stručnjaci DHMZ-a na svojim mrežnim stranicama, u europskom MeteoAlarm sustavu i na medijskim platformama HRT-a opet objavljuju mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, vidljiva i u besplatnoj aplikaciji HRT METEO, koja vas na njih posebno podsjeća, i to odmah nakon objave upozorenja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.