Udruženje cestovnog prometa HGK predložilo je pet prijedloga za daljnji razvoj djelatnosti

Udruženje cestovnog prometa HGK predložilo je pet prijedloga za daljnji razvoj djelatnosti

Udruga cestovnog prometa HGK reagirala je na nedavno izdanu preporuku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije o potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj. Smatraju da je to nepotpuna slika taksi djelatnosti u Hrvatskoj koja posluje u skladu sa svim zakonima i pravilima struke.

"Cijenimo napore britanskog ministarstva da zaštiti svoje građane, ali želimo istaknuti da je taksi služba u Hrvatskoj iznimno sigurna. No, to ne znači da nema prostora za poboljšanje regulative, podizanje kvalitete uslugu i zaštitu klijenata od previsokih naplata, što je sve češća pojava tijekom ljetnih mjeseci. Cilj nam je podići sigurnosne standarde u našem sektoru kako bismo osigurali najvišu razinu sigurnosti za sve naše putnike", rekao je Petar Dragić iz Udruga.

 Udruženje cestovnog prometa HGK, ispred taksi djelatnosti, predložilo je sljedeće mjere za poboljšanje kvalitete i sigurnosti autotaksi prijevoza:

Revizija Zakona o prijevozu u cestovnom prometu: Cilj je uvođenje strožih sigurnosnih provjera za taksiste i podizanje standarda za stjecanje dobrog ugleda koji je neophodan za obavljanje ove djelatnosti. Udruga istodobno poziva na dosljednu primjenu postojećeg Zakona.

Javni registar autotaksi prijevoznika : Udruga predlaže uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika s podacima o njihovim vozilima i službenim cijenama kako bi se osigurala transparentnost poslovanja.

TX registarske pločice : Prijedlog je uvođenje posebnih TX registarskih pločica koje bi bile obvezne za vozila koja obavljaju taksi usluge, kao dio Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i dodatno označavanje svih TX vozila.

 Edukacija gostiju : Iz Udruge ističu kako će u suradnji s Turističkom zajednicom Republike Hrvatske nastaviti poticati kontinuiranu edukaciju gostiju tijekom cijele godine o sigurnim praksama u taksi prijevozu kako bi se podigla svijest o njihovim pravima i obvezama.

Taksi kodeks: Prijedlog je izrade prvog taksi kodeksa u Hrvatskoj koji će postaviti etičke i profesionalne standarde za taksi vozače i pridonijeti poboljšanju ugleda profesije.

"Uz navedene mjere radit ćemo i na promicanju pozitivne percepcije taksi struke u Hrvatskoj. Želimo postati istinski ambasadori naše zemlje i pružati vrhunsku uslugu uz visoke sigurnosne standarde", istaknuo je Dragić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.